10 gouden tips om te reizen als een local

Reizen door Mariëlle

Sinds vorig jaar steekt er één reistrend met kop en schouders boven de rest uit: reis als een local. Wees één van hen en leer hun leven kennen. Maar hoe pak je zoiets aan?

1. Ontwijk de boekjes over de plek van bestemming. Laat het allemaal zoveel mogelijk op je afkomen. Misschien is het wel handig om je van tevoren een beetje in te lezen over de cultuur, voordat je in een minirokje een moskee induikt. Maar laat het verder zoveel mogelijk over aan de mensen die je ontmoet. Spreek mensen aan op straat en vraag wat je gezien en gedaan moet hebben voordat je weer vertrekt. Daar maak je ook nog eens vrienden mee.

2. Als je op een plek bent waarvan je denkt: dit zou weleens een toeristische attractie kunnen zijn, maar je hebt geen idee waarom. Stop, grijp niet op de automatische piloot naar Google. Vraag ook dit aan de eerste de beste local die je ziet en spreek hem aan voor wat info. Op die manier krijg je misschien niet helemaal de meest feitelijke informatie, maar je krijgt vaak wel de mooiste en spannendste verhalen. De feitjes kun je achteraf altijd nog opzoeken.

3. Boek geen hotel, maar boek via Airbnb of Home Away een appartement van een local. Of je nou naar de andere kant van de wereld vliegt of een weekendje overbrugt in Parijs. Voor wie dat nog te toeristisch vindt bestaan er ook organisaties die je in contact kunnen brengen met locals zodat je echt bij hen thuis kunt slapen en samen met ze leeft.

4. Met een beetje navragen (zie punt 1) weet je wel wat de hoogtepunten van de stad zijn, dus die Hop On Hop Off bus kun je skippen. Mocht je daardoor nou een belangrijke bezienswaardigheid missen, jammer dan. Google is your friend. Achteraf. Wil je de stad nou door de ogen van een local zien of niet?

5. Probeer taxi's te vermijden. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van het vervoer waar de inwoners van dat land zelf ook gebruik van maken. Is dat het openbaar vervoer? Kies dan voor het openbaar vervoer. Gaan ze vooral te voet? Gebruik dan de oude vertrouwde benenwagen. Het huren van een auto maakt het avontuur overigens ook heel spannend.

6. Boek waar mogelijk je vlucht buiten het hoogseizoen. Dat verkleint de kans dat je wordt meegezogen in de sleur van toerisme.

7. Laat niet elke avond uitgebreid voor je koken in een of ander poepie chic restaurant. Dat doe je thuis toch ook niet? Eet wat zij eten. Al ziet het er nog zo gruwelijk uit (huisdieren uitgezonderd natuurlijk), probeer het! En probeer je te bedenken waarom zij het als een delicatesse zien. Maak het nog leuker door samen met de locals lokale gerechten te bereiden. Leer de eetcultuur (ja cultuur gaat door de maag) beter begrijpen door ook zelf de ingrediënten binnen te halen. Zie jij ook Expeditie Robinson 2.0 voor je?

8. Probeer zoveel mogelijk met een echte kaart te doen in plaats van met je telefoon. Op die manier ben je sneller thuis in de stad.

9. Af en toe mag je wel de toerist uithangen, want anders zie je ook niks. Want zeg nou eerlijk: hoe vaak kom jij nou in de plaatselijke kerk van jouw stad?

10. Neem je hardloopspullen mee. Met hardlopen zie je altijd veel meer en kom je veel verder dan gewoon met wandelen. Geen hardloper? Ga dan in ieder geval joggen. Geloof het of niet, maar je zal ons dankbaar zijn voor deze laatste tips. Op vakantie verdiep je je ontdekkingsreis met hardlopen. Je kunt ook de fiets pakken, maar met hardlopen kom je op veel meer plekken.

Bron, bron, bron