Wat zijn parabenen?

Gezicht door Mariëlle

Parabenen… Ja mensen het laatste woord is er nog niet over gesproken. De meningen zijn er nogal over verdeeld. Het zou kunnen dat je nu denkt: “Maar parabenen zijn toch die dingen die niemand wilt?” Dat klopt. Maar zo heel verkeerd hoeven parabenen niet te zijn, het kán. Maar parabenen zijn niet per definitie goed of slecht.


Parawattes?
Parabenen worden (bijna altijd) gebruikt als conserveringsmiddel. Een middel dat medicijnen, eten, drinken, cosmetica, maar ook producten als schoonmaakmiddelen conserveert, omdat het schimmels en bacteriën doodt en daardoor producten langer houdbaar maakt. Eigenlijk worden parabenen gebruikt bij alles wat kan bederven.

Zijn ze dan per definitie slecht?
In natuurlijke producten komen ook parabenen voor. Zo maken blauwe bessen zelf parabenen aan om ervoor te zorgen dat ze minder snel bederven. De ene parabeen is de andere niet en ze zijn ook lang niet allemaal even slecht. We noemen het maar even een "slechtheidsfactor". Methylparabenen zijn de parabenen die je bijvoorbeeld in onder andere bepaalde soorten fruit vindt. Ze hebben een natuurlijke oorsprong. Propylparabenen zijn al een stuk slechter. Als je dat intikt in je zoekmachine krijg meteen een hele lading aan negativiteit over je heen.

Waarom negatief?
Op het moment is het een hype om parabenen te mijden. Zodra het woord wordt genoemd gaat bij menigeen de nekharen overeind staan. Dat komt omdat parabenen in verband worden gebracht met verschillende vormen van kanker. Verschillende soorten parabenen zijn namelijk aangetroffen in tumorweefsel van kankercellen. Maar of parabenen nou werkelijk kanker veroorzaken, daarin lijkt iedereen een andere mening te hebben.

Wat kun je er tegen doen?
Je hoeft nou niet abrupt te stoppen met het eten van fruit, dat zou onzin zijn, want fruit is hartstikke gezond. Wat je wel kunt doen is oppassen met het gebruik van producten waar parabenen aan toegevoegd worden om ze langer te kunnen conserveren. Ook kant-en-klaar maaltijden kunnen hieronder vallen. Je eten zelf bereiden is sowieso altijd een beter idee. Zelf maken we ons niet zo’n zorgen om natuurlijke producten die zelf parabenen aanmaken en is ons vertrouwen in moeder natuur erg groot.

Hoe ga jij om met parabenen?

Bron, bron, bron, bron