4 Manieren waarop het doen van de was leuk wordt

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Het huishouden doen is vast niet je favoriete bezigheid, gokken we. Toch is het een noodzakelijk euvel, dat je het best zo leuk en makkelijk mogelijk kunt maken. Neem nou het doen van de was. Hoe maak je dat nu een pleziertje? In vier stappen nemen we je mee naar een leven waarin wassen léuk wordt!

Stap 1: Maak er een moment van
Kies een vast moment (of twee, of drie; afhankelijk van de hoeveelheid was die je moet wegwerken) per week, en zorg dat je het leuk maakt. Zet je lievelingsmuziek keihard aan, dans met de wasmand, zing in een microfoon (en ja; een bezemsteel is een prima microfoon). Als je was in de machine zit kijk je favoriete serie met een kop vanilla-pumpkin-spice-latte, en tijdens het ophangen van de was gaat je favoriete muziek weer aan. Een feestje!

Stap 2: Schaf een spiksplinternieuwe wasmachine aan
Onze Claartje, type niét dol op wassen, wél dol op gadgets, mocht de nieuwe LG F14U1TBS2 - 8KG 6 Motion DD wasmachine met TurboWash testen. Dat is een mondvol, maar het is vooral een hele mooie machine. In plaats van saaie knoppen zit er een heus zwart glanzend touch screen op, en klinkt er een vrolijk muziekje als je was klaar is. Claartje: "Vooral dat laatste vond ik heel grappig. Toen er een vriendin bij me kwam eten vroeg ze een aantal keer wat voor leuke ringtone ik had, voor ik wilde vertellen dat het de wasmachine was die zo vrolijk stond te fluiten. Haha! Ook prettig is dat de standaardwasprogramma’s al zeer uitgebreid, van een sportprogramma (fijn!) tot supersnel programma dat in 14 minuten klaar is. Zeker voor iemand die vaak veel kleine wasjes draait (yogakleding, handdoeken, fijne stoffen) en niet heel veel thuis is een echte uitkomst. Voorheen vergat ik altijd om 's ochtends de was aan te zetten, dus zette ik de machine pas aan als ik 's avonds rond 9u thuis kwam. Dan sta je dus om 11u of half 12 nog de was op te hangen - niet ideaal. Dankzij die snelle programma's van deze LG is mijn was net zo snel klaar als ik!

Stap 3: Ontdek Turbowash
De LG F14U1TBS2 - 8KG 6 Motion DD wasmachine heeft nog een bijzondere functie: Turbowash. Hierdoor wordt van een gewone was de wastijd altijd minder dan 59 minuten (de exacte tijd is een beetje afhankelijk van het type was dat je draait). Daarin kun je bijvoorbeeld je nagels lakken, alvast koken of een aflevering van House of Cards kijken. Oh, en je bespaart ook nog eens 14% energie. Hoe dan? Door een slimme truc wordt het schone water tijdens het wassen van boven toegevoegd, waardoor het vuil en wasmiddel eenvoudiger uit de kleding gehaald en kan worden afgevoerd. Slim he? Ook mijn 'gewone' wassen waren dus een stuk sneller klaar. Heerlijk!

Naast de turbowash is ook de stoomfunctie de moeite van het noemen waard: hierdoor komt je kleding zo goed als kreukvrij uit de was en bespaar je per wasbeurt maar liefst 4 liter water. Mijn huisgenootje is allergisch voor stof, en dan is zo’n stoomfunctie ook een uitkomst. De stoom zorgt er namelijk voor dat de allergenen verwijderd worden, en wegspoelen met het waswater. Top.

Stap 4: Laat technologie je helpen
Oké, nog een laatste functie van de LG machine die we willen uitlichten: de LG Laundry app. Jawel, je kunt met deze wasmachine communiceren! Als je een kledingstuk hebt van een bijzondere stof, of een vlek die niet vaak voorkomt, kun je een speciaal wasprogramma downloaden op je smartphone. Van kauwgom tot inkt tot nagellak; de app vertelt je hoe je het uit je kleding krijgt. (Kauwgom? Doe er ijs op zodat het hard wordt en schraap het van je kleding. Verwijder de achtergebleven vlek door het op een vel keukenpapier te leggen en de vlek te drenken in een voorwasmiddel met vlekverwijderaar. Was vervolgens zo heet als mag volgens de instructies die in het kledingstuk staan.) Via het ingebouwde Near Field Communication (NFC) programma in de wasmachine kun je dat programma vervolgens van je app zo aanzetten op je wasmachine. Ik kan je vertellen dat het bijzonder high tech voelt om met je telefoon te connecten met je wasmachine; bijna alsof je hem ook een sms'je kunt sturen met de opdracht om de krant en je pantoffels te komen brengen. Dat doet-ie overigens niet, en er is ook (nog) geen programma om pantoffels te wassen (lezen jullie mee, LG?), maar het is wel een hele, hele vette functie.

Oh, en je kunt ook met een ander onderdeel van de LG Laundry app (Smart Diagnosis genaamd) makkelijk zien waar er iets mis gaat, mocht je wasmachine onverhoopt kuren vertonen.