Chinese designer showt bloederige paraplu's op catwalk

Mode & trends door Vrouwen redactie

De ontwerpster Liu Wei uit China stuurde haar modellen de catwalk op met bebloede paraplu’s, maskers en verpleegstersuniformen. Ook had een van de modellen een bebloede sluier om. De show werd onderbroken door beveiligers en de ontwerper werd samen met haar modellen gearresteerd.

Wow, waarom dat?
In China is nu de strijd aan de gang tussen ‘het gewone volk’ en de heersende klasse. Het volk wil ook meebepalen en eist een democratische samenleving. De overheid kwam al wel met een voorstel in die richting: iedereen mag stemmen op de kandidaten voor de regering, maar de overheid bepaald wie de kandidaten zijn. Hier zijn de demonstranten het niet mee eens en de protesten gaan door.

Maar wat hebben de protesten met een modeshow te maken?
Toen de politie protestanten beval niet verder te gaan, konden ze die regel niet meer handhaven. Door de grote drukte duwden mensen elkaar naar voren. De politie besloot daarom in te grijpen en begon te spuiten met traangas. De paraplu wordt nu meegenomen als verdediging tegen het traangas, en dat is precies wat Wei liet zien in haar show: bebloede paraplu’s. Wei wilde met haar show de protestanten in Hong Kong steunen.

De modellen zijn intussen thuis, maar van de ontwerpster is geen spoor te bekennen. We hopen dat ze snel weer tevoorschijn komt, want anders wordt dit wel een heel link politiek spelletje...

Bron, bron, bron afbeelding