De prestaties van de mensheid

Vrije tijd door Mariëlle

We doen wel alsof de mensheid 2014 jaar bestaat. Maar ondertussen weten we donders goed dat dit vele malen langer is. In al die duizenden, miljoenen jaren hebben we wel het één en ander opgestoken. De volgende foto’s laten zien wat de mensheid heeft bereikt.


Deze harde schijf uit de jaren '80 weegt bijna 12 kilo en heeft maar een opslagruimte van 20 mb. Even voor de duidelijkheid: dat is ongeveer de opslagruimte die nodig is om 5 liedjes op te kunnen slaan. Een moderne geheugenkaart is 23.000 keer lichter en heeft een opslagruimte die 32.000 keer zo groot is.


We denken wel dat we allemaal "druk, druk, druk" zijn, maar sinds de 20e eeuw is het aantal uren dat we gemiddeld per persoon werken gehalveerd. Daarvoor hadden mensen dus echt geen leven. Gek genoeg zijn het loon en de productiviteit verhoogd.


We uploaden 100 uur aan videomateriaal per uur op YouTube. Dat is 16 jaar aan vastgelegde menselijke geschiedenis. Elke dag.


Tussen 2000 en 2012 is het aantal kinderen dat niet naar school gaat bijna gehalveerd!


De foto's van het universum zijn door de jaren heen een stuk duidelijker geworden. Even serieus, dit is gewoon kunst.


In 1990 hadden wereldwijd 1 miljoen mensen een mobiele telefoon. Inmiddels is dat alleen in Nederland al meer dan verdubbeld. Wereldwijd circuleren er ongeveer tussen de 5 en 6 biljoen mobiele telefoons.


De hoeveelheid informatie op het internet is onwerkelijk groot. 1,2 Zettabytes in vaktermen en dat is in gewone mensentaal 1,3 triljoen gigabytes. Daar kunnen we nog steeds geen beeld bij vormen. En daarom: dat zijn ongeveer 75 biljoen iPods van 16 gb per stuk die tot aan de nok toe volgepropt zijn met muziek en andere documentatie. Alleen in 2009 groeide die omvang al met 62%. Wanneer houdt het op?


De wereldwijde armoede is ontzettend afgenomen. In 1981 leefde 52% van de wereldbevolking nog in absolute armoede. In 2010 was dat nog maar 21%. Stelletje wereldverbeteraars die we zijn.


Ooit waren de mazelen nog een angstaanjagende, dodelijke ziekte. Niet eens zo heel lang geleden brak er paniek uit als iemand de mazelen had. Tegenwoordig wordt geen Nederlander er meer bang van. Tussen 1990 en 2010 is het aantal doden door mazelen met 71% afgenomen. Elk jaar worden er 1.000.000 levens gered door vaccinatie. Ook ebola krijgen we wel onder de duim. Heus.


Elke twee minuten maken we net zoveel foto's als de hele mensheid bij elkaar in 1800 samen maakte. Alleen in 2014 maakten we met z'n allen al 880 biljoen foto's.


Huwelijken tussen twee personen van hetzelfde geslacht vinden we inmiddels in Nederland (bijna allemaal) de normaalste zaak van de wereld. Het komt zelfs niet meer in de krant, want eigenlijk kijkt niemand er meer van op. Het is opgenomen in onze maatschappij. En steeds meer landen laten zich hiermee in. In Amerika is zo'n huwelijk al voor 60% van Amerikanen legaal, terwijl het in 2003 overal in de USA nog verboden was.


Je zou het niet zeggen als je dagelijks naar het nieuws kijkt, maar we schijnen midden in de meest vreedzame periode evâh te zitten. Zeker vergeleken met de jaren '40. Toen overleden er van elke 100.000 mensen, 300 mensen door de oorlog. Nu is dat er nog maar één.

Onze levensverwachting blijft maar groeien. In 1950 was de levensverwachting 47 jaar en in 2010 was het al 70 jaar. En het groeit maar door.


Als we alle informatie die op Wikipedia staat zonder afbeeldingen zouden uitprinten, zou er een hoeveelheid van 2053 Encyclopædia Britannica encyclopedieën uit de printer rollen. Begin maar vast met het inslaan van printpapier, inkt en opslagruimte.


In een tijdsbestek van 66 jaar gingen we van een vlucht met een vliegtuig ineens naar landen op de maan.


Vind je een iPhone duur? Als je in 1991 de computerkracht van een iPhone 5S wilde kopen, dan kostte dat destijds $3,56 miljoen.


Bron