Gerucht: Ice Bucket Challenge oorzaak van 34 doden

Vrije tijd door Mariëlle

Het idee achter de Ice Bucket Challenge was goed: geld ophalen voor onderzoek naar de oorzaak van, en medicatie tegen de ongeneeslijke, dodelijke zenuwziekte ALS (Amyotrophic lateral sclerosis). De challenge begon in Amerika en is ook naar Nederland overgeslagen. Iemand daagt jou uit voor de challenge: je maakt óf €75,- over naar stichting ALS óf je gooit een hele emmer met ijs(water) over je hoofd. Maar we zijn allemaal geen mietjes, dus de meesten doen het allebei. Je moet het wel allemaal filmen en op social media knallen, anders gelooft niemand het natuurlijk. Wanneer je je taak hebt volbracht mag je zelf drie mensen uitdagen. Zo komt het sneeuwbaleffect rondom ALS wel op gang. Giel Beelen heeft zelfs al zijn collega's uitgedaagd.

Als je Waterfordwhispersnews.com moet geloven kun je beter alleen doneren, want zij beweren dat de zo goed bedoelde Ice Bucket Challenge hartstikke dodelijk blijkt te zijn. Inmiddels zijn er volgens hen al 34 mensen overleden aan onderkoeling ten gevolge van de Ice Bucket Challenge. Zo zou de 19-jarige Sean Lacey helaas ook zijn overleden. Zijn moeder vertelt dat ze hem nieuwe kleren en een handdoek wilde geven na het uitvoeren van de challenge. Hij negeerde haar volledig, omdat hij alleen maar aandacht had voor het aantal likes en reacties op zijn Facebookpost met het bewuste filmpje. Zijn laatste woorden waren dan ook "Kijk mam, 300 likes", en toen stierf hij. Oké, dit verhaal is natuurlijk satire, maar feit blijft dat onderkoeling serieus gevaarlijk is.

Volgens Findlaw.com zijn de Cold Water Challenge (lijkt ons slechts een klein verschil met de Ice Bucket Challenge) en de Cinnamon Challenge, waar we zelf ooit ook enthousiast aan meededen, veel gevaarlijker.

Conclusie: doe het als je wil, maar doe het verantwoord. Droog je meteen af en trek direct droge kleren aan.

Beeld: bron, bron, bron