De dorpsgekken-gids van Amsterdam: Doe maar gek, dan doe je al normaal genoeg

Vrije tijd door Vrouwen redactie

‘Pff, dat zie je alleen in Amsterdam’ is voor de bewoners van onze hoofdstad een vaak gehoorde uitspraak. Het is dan ook zo dat er inderdaad heel wat vreemde dingen gebeuren in deze stad. Toch kijkt een rasechte Amsterdammer niet meer op of om van zo'n bijzondere verschijning. Het feit dat je deze types zo makkelijk tegenkomt zorgt voegt juist iets toe aan het karakter van Amsterdam, als je het ons vraagt. Bijna elke Amsterdammer weet er wel een paar ‘dorpsgekken’ op te noemen. Dit zijn de meest bekende:

Wie: De rolschaatsende man in string
Waar: Zuid en Centrum
Vroeger kwam je deze man vaak tegen in Zuid, maar hij wordt tegenwoordig ook vaak gezien in andere delen van Amsterdam. Weer of geen weer, hij trekt zijn kleine leren string aan, bindt zijn rolschaatsen om en gaat op pad. Belangrijk detail: ooit heeft hij tijdens een interview gezegd dat hij het liefst negroïde zou willen zijn en langer dan twee meter. Dat u 't weet.


Wie: De man zonder snaren
Waar: Elk druk terras
Je bent pas een echte artiest als je een gitaar zónder snaren kunt bespelen. Deze man gaat terras na terras af terwijl hij luidkeels ‘lalala’ roept, terwijl hij op zijn gitaar zonder snaren speelt. Daarna komt hij met zijn hoed langs om geld te krijgen voor zijn ‘indrukwekkende optreden’. De terraseigenaren zijn wat minder blij met de man en zijn gitaren zijn al meerdere keren afgepakt door de politie. Toch komt hij steeds terug, mét nieuwe gitaar zónder snaren.


Wie: De man in het babypak
Waar: De Pijp en Zuid
Het is een bijzondere verschijning: de man in het babypak. Meestal is hij gekleed in een lichtblauw romperpakje en heeft hij een mutsje op. Aan zijn outfit mogen de kante sokjes zeker niet ontbreken.


Wie: Het Duivenvrouwtje
Waar: 10 jaar geleden in de Pijp
Tien jaar geleden werd de Amsterdamse Pijp opgeschrikt door een Chinees miniatuurvrouwtje. Het oude dametje was nog geen 1.50 meter groot, maar had het stemvolume van een luchtalarm. Met een rollator volgepropt met brood ging deze dame op pad om de hongerige duiven te voeren. Dat klink natuurlijk erg lief, maar o wee als je te dicht in de buurt van ‘haar’ duiven zou komen. Had je een duif laten schrikken? Dan kreeg je een hele rits scheldwoorden naar je hoofd geslingerd, met het volume van een laag overvliegende Boeing 747. Ze wordt tegenwoordig nooit meer gespot, dus we vermoeden dat ze inmiddels niet meer leeft.


Wie: Iwan de Indiaan
Waar: Overal waar hij geen straatverbod heeft
Iwan struint al jaren door Amsterdam heen. Je kunt hem herkennen aan zijn hoed, kleurrijke en het volume van zijn stem. Ook hangt er een permanente penetrante alcohollucht om hem heen. Mocht je zijn pad kruisen, wees dan voorbereid op quizvragen! Ook heeft hij de gewoonte om je een nieuwe naam te geven, zoals ‘Nicht Anja’. Iwan heeft nadat hij overlast veroorzaakte al meerdere straatverboden gekregen. Zo mocht hij jarenlang niet meer in de buurt van de scholen in Zuid komen. Mocht je hem tegenkomen terwijl hij op de grond ligt te schreeuwen, schrik niet, dat is zijn ding.


Wie: Meneer-Mevrouw
Waar: Buitenveldert
In het tuttige Buitenveldert kan je dit kleurrijke figuur tegenkomen. Een enorme kerel in een jurk die rondloopt met een roze boa en een kinderwagen (inclusief fles wijn). De echte naam van deze meneer-mevrouw is niet bekend, maar door zijn vrolijke uiterlijk kreeg hij deze bijnaam. Je hebt de beste kans om hem tegen te komen in Buitenveldert in winkels die net geopend zijn, daar is hij/zij namelijk dól op.


Foto's via: bron,bron,bron