4 feiten over ongesteldheid

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Ook al weet je dat het eraan komt, toch is het elke maand weer een schok als het moment daar is. Niemand heeft ten slotte zin om ongesteld te worden. Dan luidt de vraag: waarom moeten we eigenlijk ongesteld zijn? Kunnen we niet gewoon vruchtbaar zijn zonder dat we daar zoveel last van hebben? En moet daar nou per se bloed bij komen kijken? Vier feiten over ongesteldheid.

Waarschijnlijk heeft iedereen wel een biologielesje over ongesteldheid gehad. Maar heeft iedereen ook goed opgelet? Of was het vooral de meest ongemakkelijke biologieles ever (op seksuele voorlichting na dan)? Feit is dat de baarmoederwand ongeveer 28 dagen nodig heeft om een goede ontvangst van een bevrucht eitje te regelen. Wanneer een eitje is bevrucht zal het zich innestelen in de baarmoederwand. Ja dit klinkt inderdaad nogal gek, maar feiten zijn feiten. In de meeste gevallen gebeurt dit niet (anders ben je wel heel erg vaak zwanger) en dan wordt de verdikking in de baarmoederwand weer afgestoten. De verdikking is door je lichaam gemaakt van bloed en slijm. Daarom komt er dus bloed bij kijken.

Waarom je last kunt hebben van stemmingswisselingen heeft alles te maken met je hormoonhuishouding die verstoord kan raken door ongesteldheid. De één heeft er meer last van dan de ander en niemand die er wat aan kan doen.

Het loslaten van de baarmoederwand gaat ook niet zonder slag of stoot, hierdoor kunnen buikkrampen ontstaan. Omdat je lichaam hard aan het werk is kost het heel veel energie, word je moe en krijg je honger. Tijd voor chocolade! Dat is dan weer het enige pluspunt, dat je een goed excuus hebt om te snoepen.

Oh, en sorry ladies, sorry voor deze foto... We konden het niet laten!


Bron, bron, bron, bron