Banen die niet meer bestaan: van rattenvanger tot menselijke wekker

Vrije tijd door Vrouwen redactie

De afgelopen jaren zijn we er flink op vooruit gegaan op gebied van technologie en hebben we honderden verschillende manieren gevonden om ons leventje makkelijker te maken. Hierdoor zijn er echter wel heel wat banen verdwenen. De lantaarnpalen moesten vroeger namelijk met de hand aangestoken worden en de wekker die wij nu kennen bestond uit iemand die op je raam kwam bonken. Die goede oude tijd? Wij weten het niet zo zeker.

Rattenvanger
Rattenvangers werden ingezet om de rattenplaag in Europa te bestrijden. De ratten zorgde niet alleen voor overlast maar brachten ook dodelijke ziektes met zich mee, zoals de pest.


IJszager
Voordat de koelkast werd uitgevonden hielden de mensen hun spullen koel met grote blokken ijs. Deze blokken werden uit bevroren meren gezaagd door de ijszagers.


Lantaarnpaal aansteker
De lantaarnpalen die wij kennen springen gewoon aan als het donker wordt. Vroeger werden ze stuk voor stuk aangestoken door een man met een lange stok met daar aan een kaars.


Menselijke wekker
Deze mensen konden worden ingehuurd om op je raam te tikken of heel veel lawaai te maken wanneer jij zou moeten opstaan voor je werk.


Kegel rechtzetter
Een potje bowlen was vroeger een stukje ingewikkelder dan dat het nu is. De omgegooide kegels moesten namelijk met de hand weer overeind worden gezet, dit was vaak een klusje voor jonge kinderen.

Bron