Momenten waarop je teveel geld uitgeeft

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Ben jij een big spender? Herken de momenten waarop je teveel geld uitgeeft. Soms heb je namelijk gewoon niet de luxe dat je lekker al je knaken kan gaan spenderen. Of het nou komt doordat je vorige week al die iets te dure schoenen hebt gekocht, je aan het sparen bent voor een tripje weg van de kou of omdat je wasmachine gisteren kapot is gegaan. Hoe dan ook, iedereen heeft wel eens zo’n week dat je het liefst oogkleppen op doet als je langs al die veel te dure winkels loopt. Om je een beetje duidelijkheid te geven in de momenten dat je het beste gewoon thuis in een donker hoekje kan gaat zitten, hebben wij de momenten waarop je de meeste kans hebt om teveel uit te geven op een rijtje gezet.

1. Als je de drukte aan het vermijden bent
Ben jij ook zo iemand die in het weekend en op koopavond weigert ook maar een stap richting de winkelstraat te zetten? Niet slim! Onderzoek wijst uit dat mensen die gaan winkelen als het druk is minder kopen. Je hersenen gaan zo ongeveer op survival mode en beslissen dat je alleen hoeft te halen wat je echt nodig hebt, waardoor je dus een keer niet met drie paar schoenen thuis komt.


2. Als je meerdere bankrekeningen hebt
Als je meerdere bankrekeningen hebt heb je minder overzicht van al je inkomsten en uitgaven en kun je dat ene dure jurkje goedpraten door te zeggen dat je nog geld op je andere rekening hebt staan. Mensen die maar een rekening hebben zijn zich meer bewust van wat ze hebben, en zullen daardoor minder uitgeven.


3. Als je iets gênants koopt
Je hebt het vast wel eens gezien: het kopen van anti-schimmel voetcrème, een zwangerschapstest of condooms gaat vaak gepaard met een hoop random items zodat het gênante item niet zo opvalt. Uit een onderzoek bleek dat bijna 80% van de mensen extra nutteloze items kocht om de aandacht van andere shoppers en de kassajuffrouw af te leiden. Mocht je nou echt een keer iets gênants nodig hebben, koop dan dingen erbij die je echt gaat gebruiken, zoals toiletpapier of tandpasta.


4. Als je een beetje down bent
Het is misschien niet zo heel erg opvallend dat we ons verdriet gaan weg winkelen, maar wat wel opvallend is is dat ongeveer 75% van de vrouwen dan voor iemand anders iets gaat kopen. Als we down zijn hebben we behoefte aan wat medeleven van anderen en als we iets voor hen kopen, voelen we ons automatisch meer verbonden met die persoon. Daarnaast is shoppen voor iemand anders beter te verantwoorden dan shoppen voor jezelf als er weinig geld in je portemonnee zit.


5. Als je aan de tijd herinnerd wordt
Door middel van een onderzoek waarin limonade werd verkocht werd duidelijk dat mensen meer geneigd zijn dingen te kopen en er meer voor uit te geven wanneer ze aan de tijd herinnerd worden. Wanneer het bord ‘besteed wat tijd, koop een limonade’ bij het kraampje hing stopten mensen sneller dan toen er ‘besteed wat geld, koop een limonade’ hing. Ook waren ze toen bereid om 51% meer te betalen voor het drankje. Dit komt doordat tijd besteden ons laat voelen alsof we een ervaring kopen, wat ons meer waard is.


Bron, bron, bron, bron, bron, bron