Wat is ovulatie eigenlijk precies?

Kinderen door Vrouwen redactie

Wat is ovulatie eigenlijk precies? Alle vrouwen hebben ermee te maken, maar niet iedereen weet precies wat het inhoudt. Soms is het wel handig om dat te weten, zeker als je een kinderwens hebt. Soms blijkt het in de praktijk namelijk lastiger te zijn om zwanger te raken dan van te voren werd verwacht. Het is dan slim om de natuur een handje te helpen door je ovulatie in de gaten te houden. Als je juist niet zwanger is het overigens ook handig, dan weet je wanneer je vruchtbaar bent en dus moet opletten.

Tijdens je ovulatie (eisprong) ben je het meest vruchtbaar. Op het moment van de ovulatie komt een rijpe eicel vrij uit de eierstok. Enkele vrouwen voelen de ovulatie (steken in de onderbuik), of hebben een zeer regelmatige cyclus waardoor de ovulatie makkelijk is na te gaan (10 tot 14 dagen voor menstruatie). Ook het baarmoederslijm wordt naarmate je dichterbij de eisprong anders, het slijm wordt namelijk helderder en elastischer.


Maar de meesten vrouwen hebben hulpmiddelen nodig om het moment van de eisprong te ontdekken. Zo zijn er speciale ovulatietesten, deze zijn vergelijkbaar met zwangerschapstesten. Of je meet iedere ochtend je lichaamstemperatuur op. Vlak na de ovulatie is de temperatuur namelijk zo’n 0,2 tot 0,5 graden hoger.


Na de ovulatie gaat de eicel via de eileider richting de baarmoeder. Op dat moment kan de eicel gedurende enkele uren bevrucht worden, daarna sterft ze af. Let op: zaadcellen kunnen meerdere dagen (!) in leven kunnen blijven in het lichaam van een vrouw, dus als je niet zwanger wilt raken moet je ook de dagen voor je eisprong geen of beschermde seks hebben!

Wil je juist wel zwanger worden en uitzoeken welke methode om je eisprong te ontdekken het beste voor jou werkt? Kijk dan voor meer tips en informatie op Mamaplaats.nl.