Tips voor de beste kinderfiets

Kinderen door Sascha

Zodra die kleine dreumes klaar is voor zijn eerste fietsje, zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. De grootte bijvoorbeeld, of het kindvriendelijke ontwerp. Weet jij niet zo goed waar je moet beginnen met de zoektocht naar dé perfecte kinderfiets? Dit zijn de tips!Klein maar fijn

Het opwerken naar een steeds grotere fiets begint natuurlijk bij een miniversie. Een loopfiets bijvoorbeeld. Binnen de loopfiets vallen allerlei soorten en maten. Zo heb je ze met vier wielen, maar er zijn ook voorlopers van een grote fiets die maar twee wielen hebben. Keuze zat! Benieuwd naar het aanbod? Op de website van Lobbes vind je oneindig veel loopfietsen voor kinderen.

De juiste maat
Bij de keuze van de bandenmaat is het opletten geblazen. De maat van de banden wordt ook wel 'inch' genoemd. De inches van de bandenmaten lopen ongeveer parallel aan de kledingmaat waardoor je snel kunt zien welke grootte de toekomstige fiets van jouw kind moet worden. Een bandenmaat van 12 inch staat bijvoorbeeld gelijk aan kledingmaat 92-98.

De zadelhoogte
De eerste trappen op een fiets zijn retespannend voor een kind. Het is dan ook heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het zadel op de juiste hoogte staat. Niet te laag, maar ook zeker niet te hoog. Het kind moet met een bijna-valpartij de mogelijkheid hebben zichzelf met beide beentjes op te kunnen vangen.

Op onderzoek uit
Ga eerst goed op onderzoek uit voordat je de eerste de beste kinderfiets aanschaft. Vergeet daarbij ook niet online te kijken. Op de website van Prijskiller vind je stoere kinderfietsen die wel tegen een stootje kunnen. Daarnaast hebben ze ook nog eens een aantrekkelijke prijs. Van barbieroze meisjesfietsen tot stoere blauw/rode jongensfietsen.

Zijwielen
Hoe graag je jouw kind ook wilt laten beginnen met zijwieltjes, doe het niet! Het fietsen begint bij het beheersen van evenwicht. Wanneer je zijwieltjes toevoegt aan de fiets, kan dat het leerproces verstoren. Zodra de zijwieltjes weggehaald worden, moet het kind het opnieuw met de nodige inspanning aanleren. Geen zijwieltjes aanschaffen dus!