Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Fanatieke Fans: Sylvana is fan van Jan Smit

We hebben allemaal wel stiekem een crush of een idool, maar echt diehard fan, dat zijn er maar een paar. Sylvana (24) is er daar een van: zij is al vanaf haar 10e fan van Jan Smit. “Op de muur boven de kast hangen en staan foto’s van onze momenten samen. Deze foto's heb ik allemaal laten signeren.”

Op 10-jarige leeftijd won Sylvana een wedstrijd. De prijs? Een mini-concert van Jan Smit. “Samen met mijn moeder heb ik er toen een dagje Volendam van gemaakt en in de middag kwamen we Jan al tegen tijdens een clipopname. Na afloop was er een signeersessie en ik heb toen gevraagd of Jan in mijn vriendenboekje wilde schrijven. Sinds die dag ben ik fan van hem.”Hoe het begon
Voor Sylvana was het niet meteen liefde op het eerste gezicht. “Ik ben opgegroeid met Nederlandstalige muziek. Als klein meisje was ik fan van K3 en ging ik met mijn ouders naar Frans Bauer. Toen mijn oma nog leefde was zij altijd degene die luisterde naar Jan Smit, toen nog Jantje. Toen ik wat ouder was en mijn cd's van K3 de deur uitdeed, kwam ik een aantal cd's van Jantje Smit tegen. Ik vond het wel leuk klinken, maar was nog niet meteen fan.”  

Niet veel later sloeg de vonk over. Wat ze zo leuk vindt aan Jan? “Allereerst vind ik Jan al een leuke man om te zien. Daarnaast heb ik altijd een stuk rust gevonden in muziek en de muziek van Jan in het bijzonder. Bepaalde nummers doen mij denken aan mijn oma. Toen ik Jan een aantal keer in het echt had gezien, begreep ik pas echt waar het fan zijn van mijn oma vandaan kwam. Het is een leuke, spontane jongen. Hij is zichzelf en toont interesse in de mensen om hem heen, ook zijn fans. Dat hij altijd zo enthousiast is over zijn werk en over zijn fans vind ik mooi. Je ziet hem stralen en genieten van alles, daar heb ik bewondering voor.” Ondanks haar grote liefde voor Jan, wil ze zichzelf geen diehard fan noemen. “Ook al beweren mijn vrienden soms anders, ik beschouw mijzelf niet als diehard fan.” Een 7,5 geeft ze zichzelf op de vraag hoe grote fan ze is. “Ik ben fan, heb al zijn cd's en ga graag naar concerten en signeersessies, maar het is me nog altijd niet gelukt hem mijn naam te laten herinneren.”Wall of Jan 
Maar, heeft Sylvana ook daadwerkelijk plakboeken vol, een Wall of Jan en een portrettattoo? Bíjna! “Ik heb al zijn cd's en de dvd's van concerten waar ik bij ben geweest. Op de muur boven de kast hangen en staan foto’s van onze momenten samen. Deze foto's heb ik allemaal laten signeren. Toen ik een gitaar kocht, heb ik hem ook meteen laten signeren door Jan. Vijf jaar geleden had ik zelfs mijn kamer 'behangen' met posters. Overal waar je keek was Jan te zien." Inmiddels heeft ze haar Jan-wand weggehaald en hangt hij alleen nog op een foto aan de muur. Mét Sylvana uiteraard.

Een moeilijke vraag stellen we als we informeren naar wat haar favoriete moment met Jan is. Ze kan gewoonweg niet kiezen. “Eigenlijk is ieder moment bijzonder, maar één moment in het bijzonder. Ik had een meet & eat gewonnen. We mochten in een zaal lunchen met een aantal mensen. Ondertussen zong Jan nieuwe nummers van zijn album. Ook ging hij zo'n tien minuten naast iedereen zitten om te kletsen en wat dingen te signeren. Op een gegeven moment mochten er verzoekjes aangevraagd worden. Een man vroeg om een hele mooie reden het nummer ‘Je Naam In De Sterren’ aan. Ikzelf zat hier helaas niet echt op te wachten. Dit nummer deed me namelijk nog meer aan mijn oma denken dan andere nummers. Toen Jan begon te zingen, hield ik het dan ook niet lang droog. Ik dacht aan mijn oma en met dit nummer had ik ook nog eens de prijs gewonnen. Tijdens het zingen keek Jan mij aan en na afloop van het nummer kwam hij meteen naar me toe. Hij sloeg zijn arm om me heen en vroeg of alles goed ging. Ik zei dat het wel ging. Toen fluisterde hij in mijn oor waar hij daarna ging signeren. Ik moest daar van hem naartoe komen. Zo gezegd, zo gedaan. Toen ik eenmaal aan de beurt was, omhelsde Jan me weer en vroeg of het nu toch nog een leuke afsluiting van de dag was. Dat was het uiteraard!”

"Mijn vrienden zien mij echt als een meisje dat smoorverliefd is op Jan. Ze denken dat ik non-stop zijn muziek aan heb staan. Ik vind Jan zeker een leuke vent, maar realistisch als ik ben, blijft het daar natuurlijk ook bij." Sylvana geniet van zijn muziek, maar ook al heeft ze al zijn cd's, de stem van Jan galt niet all day long door haar kamer. “Zijn cd zit wel standaard in de cd-speler. De laatste tijd merk ik dat ik zijn muziek vooral draai wanneer ik mij niet zo goed voel. Dan zet ik zijn cd aan en voel ik mij meteen een stuk beter. Mijn boosheid of verdriet verdwijnt en ik kan weer lachen.”Jan Smit-wens
“Ik heb weleens twee signeersessies op één dag bezocht”, antwoordt Sylvana op de vraag wat het raarste is wat ze ooit heeft gedaan als het om Jan gaat. “We waren naar de eerste signeersessie geweest om mijn gitaar te laten signeren. Toen we daar klaar waren zag ik dat we de tweede signeersessie ook nog konden halen met de trein. Jan moest lachen en zei tegen de mensen daar dat ik nog steeds niet tevreden was met het mooie verhaal wat hij er al op had geschreven."

“Als fan mag ik denk ik niet klagen. Jan staat in mijn vriendenboekje, heeft naast me gezeten tijdens de lunch. Hij heeft me getroost en op mijn gitaar gespeeld. Ik heb twee mini-concerten bijgewoond. Kortom: mijn lijstje met leuke momenten is al aardig gevuld.” Of ze nog een ultieme Jan Smit-wens heeft? Het lijkt Sylvana heel leuk om een dag of dagdeel iets leuks met hem te mogen doen. "Dit kan variëren van een dagje pretpark, naar de bios gaan of een dag mee naar zijn optredens."

Wat Sylvana uit haar hobby haalt? “Ik vind vooral heel veel rust en plezier in het bezoeken van concerten en het luisteren naar de muziek van Jan. Als het lange tijd tegenzit, wat nog weleens gebeurt, en ik ga naar een concert, dan heb ik weer genoeg positieve energie voor een aantal weken. Een heerlijk gevoel dat je liever niet kwijtraakt. Daarvoor heb ik dan weer zijn cd’s."Nare reacties? "Jantje Shit!"
Negatieve reacties krijgt Sylvana niet (meer). "Hey! Jantje Shit!" is een vaak gehoorde uitspraak. "Maar dat was vooral op de middelbare school. Mensen kijken tegenwoordig niet zo negatief meer naar Jan heb ik gemerkt, niet in mijn omgeving in ieder geval. De meeste mensen die mij echt kennen vinden het leuk en helpen mij door me te appen wanneer Jan op tv is. Collega’s stoppen krantenartikeltjes in mijn kluis wanneer ze die in de kantine lezen. Echt hartstikke lief allemaal."

"Als Jan zou stoppen met zingen, dan zou ik dat niet echt als een groot probleem zien. Het is zijn werk en iedereen wil een keer stoppen met werken. Van mij mag hij er nog wel heel wat jaren mee doorgaan, gewoon omdat ik het leuk vind. Ik zou het heel jammer vinden, maar gelukkig heb ik al zijn cd’s en de dvd’s van de concerten waar ik bij was. En natuurlijk al onze foto’s samen. Want fan blijf ik altijd wel. Ik zal altijd mijn steun blijven vinden in zijn muziek en ik zal altijd blijven genieten wanneer ik hem zie optreden."

Ben jij ook enorm fan van een bepaalde artiest die alles voor jou betekent? En wil jij het hoe en waarom wel kwijt op Ze.nl? Mail dan naar sascha@ze.nl en wie weet sta jij hier binnenkort samen met jouw idool.