Ai: 72% van de vaders speelt minder dan een half uur per dag met zijn dochter

Kinderen door Sabine

Theedrinken met vier barbies en lange haren invlechten. Het kan even wennen zijn, maar vaders met dochters zullen er soms toch aan moeten geloven. Uit onderzoek blijkt echter dat Nederlandse mannen dat toch wel lastig vinden. Zo zou 72 procent van de vaders maar minder dan een half uur per dag met zijn dochter spelen.

Volgens de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, die we allemaal kennen van Barbie, vindt 85 procent van de vaders het belangrijk om zijn dochter aan te moedigen om een sterke vrouw te worden. 58 procent van de vaders is er zelfs van overtuigd dat zijn dochter meer zelfvertrouwen krijgt als hij met haar speelt. Toch maakt 72 procent maar minder dan een half uur per dag vrij om met zijn dochter te spelen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 7300 vaders van dochters en hieruit bleek dat 40 procent van de vaders meer met zijn dochter wil spelen dan hij nu doet. Waarom ze dit dan (nog) niet doen, kan komen doordat vaders het lastig vinden om zich in te leven in hun dochters fantasiewereld. Zo blijkt dat 57 procent van de heren niet weet hoe hij met poppen moet spelen.

Peter Tromp, pedagoog en voorzitter van het Nederlands Vader Kennis Centrum, vertelt aan Mattel dat vaders zich nog te weinig bewust zijn van de belangrijke rol die zij spelen in hun dochters spel- en taalontwikkeling. Bovendien weet de pedagoog te vertellen dat uit onderzoek is gebleken dat dochters van betrokken vaders later meer zelfvertrouwen, eigenwaarde en levensgeluk ontwikkelen. Om vaders te stimuleren om meer met hun dochter(s) te spelen, is Mattel daarom de campagne #PapasDieBarbieSpelen gestart.