Struggles die onze moeders wel hadden, maar wij niet

Vrije tijd door Sabine

Dat vroeger dingen anders gingen dan nu, weten we allemaal. Een tijd zonder telefoon kunnen wij ons bijna niet meer voorstellen, maar voor moeders was dit dagelijkse koek. Zij wist simpelweg niet anders. En zo had je wel meer dingen die vroeger anders gingen. De volgende struggles hadden onze moeders wel, maar wij (thank god) niet meer.

Simpele info kon niet zomaar worden opgezocht

Waar is de dichtstbijzijnde apotheek ook alweer? En hoe lang moest pasta ook alweer koken voordat het beetgaar is? En in welke films speelt Tom Hanks ook alweer? Het antwoord? Google! We kunnen nu niet meer zonder, maar vroeger was er niet zoiets als een online zoekmachine en moest je gewoon vertrouwen op je eigen kennis en gevoel.

Series bingen

Vroeger ging het wel even anders als men een serie volgde. We kunnen ons voorstellen dat je geduld best op de proef werd gesteld met één aflevering per week. Arme moeders. Ons leventje ziet er wel anders uit met de streamingdiensten die als paddenstoelen uit de grond schieten. Eén aflevering per week? Nee joh, gewoon één seizoen per week.

Kerkelijke bezoeken

Op zondag was het vaste prik voor je moeder. Om negen uur werd ze gewekt om vervolgens wortel te schieten op een oncomfortabel kerkbankje tijdens de lange preek van de dominee. Wij kennen dit euvel niet. Uitslaapzondag it is.

Wachten tot je een ons weegt

Een blik op de stationsklok vertelt je dat je vriendin inmiddels toch wel uit de trein moet zijn gestapt. Maar waar ís ze? Gelukkig kun je bellen waar ze blijft. Je moeder kon dat alleen niet. Zij moest maar hopen dat haar afspraak op tijd arriveerde.

Ruzie om de afstandsbediening

Menig huishouden had dertig jaar geleden weleens ruzie om de afstandsbediening. Het is ook knap lastig wanneer GTST en die ene voetbalwedstrijd tegelijkertijd vallen. Gelukkig kunnen we programma’s tegenwoordig makkelijk terugkijken. En bovendien hebben we ook nog de ongezellige keuze om dan maar tv te gaan kijken in de slaapkamer. Want ja, daar hebben we ook nog een televisietoestel staan.

Internetten en bellen tegelijkertijd kon niet

Misschien kun je je de ellende van het inbellen nog wel herinneren. Héérlijk geluid ook. Wij hoefden gelukkig niet lang met die leed te leven, maar voor moeders was het niet anders. Toen ze eenmaal internet had (want daar is ze ook niet mee groot geworden) kon ze bovendien de vaste lijn niet gebruiken.

Afwassen met de hand

Ja, aan moderne technologie ontbrak het in moeders tijd nog weleens. Natuurlijk waren er genoeg technische snufjes te bekennen, maar de meeste huishoudens deden de afwas toch echt met de hand. En wij lopen al te zaniken wanneer we de vaatwasser moeten uitruimen. Gezellige generatie zijn wij.