Seks & relaties / Single & daten
Single & daten

Bizar: zo weet Facebook dat je single bent

Als je een aantal jaar geleden serieus met iemand aan het daten was, kwam al snel het Facebook official-vraagstuk aan bod. Was jullie relatie niet Facebook official? Dan telden jullie niet als stel. Tegenwoordig laten we die relatiestatus maar voor wat het is: oningevuld. Zo hou je het inderdaad geheim voor rondneuzende tantes, maar niet voor Facebook zelf. Het sociale netwerk weet namelijk precies of jij single bent of niet.

Uit onderzoek van The Formation of Love is gebleken dat de hoeveelheid posts die we plaatsen op Facebook heel wat zegt over ons liefdesleven. Zo blijkt uit de bevindingen dat de kans twee keer zo groot is dat iemand single is als hij of zij meer dan twee keer per dag iets op Facebook plaatst.

Facebook-analisten benaderden een groep gebruikers die hun relatie pas had gewijzigd van ‘single’ naar ‘in een relatie’ en vroeg aan deze groep wanneer de relatie was begonnen. Wat bleek? 100 dagen voordat de relatie begon, was er een kleine toename te zien in het aantal posts van de lovebirds to be. Maar zodra de relatie begon (de onderzoekers noemen dit ‘day 0’), daalde het aantal posts.


Grafiek: Facebook


Facebooks verklaring voor het dalende aantal posts? Wanneer je een relatie hebt, spendeer je nu eenmaal meer tijd met elkaar. De behoefte om jezelf goed te presenteren is dan niet meer zo sterk aanwezig. Je hoeft je love interest immers niet meer te overtuigen dat jij leuk, grappig en spontaan bent. De hoofdprijs is toch al binnen!