Voor deze mensen is kerst een ramp

Vrije tijd door Fadak

Zodra we december inrollen is het weer zover. De straten hangen vol belichting en je wordt overvallen met veel te vrolijke kerstcommercials. Het achtervolgt je overal. Waar de een vlinders in zijn buik krijgt van de feestdagen, wil de ander dat december zo snel mogelijk voorbijgaat. Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen als jij op 1 december al meeblèrt op ‘All I want for christmas’, maar voor deze mensen is kerst een ramp omdat…

‘Ik ben ieder jaar degene die alles van begin tot eind moet regelen. Ik vier het samen met mijn broer, zussen en hun partners en kinderen. Iedereen heeft het veel te druk met werk en ik ben de enige controlfreak die er de tijd voor wilt nemen. Ik vraag alleen naar hun mening als het gaat om eten. Doordat ik zo’n perfectionist ben heb ik de angst dat alles volledig misgaat en ik het voor die tijd niet ga redden. En dat is voor mij een ware ramp.’ - Maaike (30)

‘Ik niemand meer heb. Mijn vrouw is vijf jaar geleden overleden aan kanker en verder heb ik met niemand contact. Mijn broer die in dezelfde wijk woont kijk niet naar me om en mijn andere broer woont in Hongarije. Op 25 december wil ik het liefst in mijn eentje eten zodat ik tijd heb om terug te  denken aan mijn vader. Hij is op 25 december 1990 overleden op 65-jarige leeftijd. Voor mij is dit de meest nare periode. December mag van mij part overgeslagen worden. Op naar januari.’ - Peter (62)

‘Dit is het derde jaar op rij is dat ik met beide kerstdagen moet werken. Ik werk in een sterrenrestaurant als gastvrouw en de enige dag dat ik kerst kan vieren is op kerstavond. Feestdag of niet, er wordt harder gewerkt dan ooit tevoren zonder er iets extra’s voor te krijgen. Mijn hele middag en avond gaan verloren. Ik begin rond een uur of drie en ben ongeveer om twee uur klaas Het is klote als je ziet dat heel de familie bij elkaar is om iets leuks te gaan doen, terwijl jij je klaar moet maken voor het werk. Hier baal ik ieder jaar weer van. Voor mijn familie is het ook moeilijk… Ze proberen rekening te houden met mijn schema, althans zover dat mogelijk is. Het scheelt dat ik momenteel vrijgezel ben, het zou er nog eens bij moeten komen dat ik ook nog eens rekening moet houden met hem en zijn familie, haha!’ - Annemarie (23)

‘Kerst is voor mij verschrikkelijk omdat ik dan jarig ben en er geen hond is die eraan denkt. Rondom deze tijd van het jaar is vrijwel iedereen bezig met de voorbereidingen voor de feestdagen of met vakantie. Mijn vriendinnen hebben het vaak druk met hun eigen familie of mensen vergeten dat ik jarig ben. Op dit moment woon ik nog thuis en vier ik het vooral met mijn ouders en broertje. Ze hebben dan wel taart in huis gehaald en wat cadeautjes, maar veel meer spannends is er niet te beleven. Om toch nog als een jarige Jet te voelen, haal ik alles uit de kast om er op mijn best uit te zien en dan vooral qua mijn make-up. Dan kan ik vervolgens al mijn snapchatvolgers spammen met foto’s en video's, haha! Het komt ook zelden voor dat we met de feestdagen in Nederland blijven. De afgelopen jaren hebben we kerst en Oud en Nieuw doorgebracht in Frankrijk bij familie. Vorig jaar ben ik hier gebleven en heb ik mijn verjaardag met mijn oma en tante doorgebracht. Vrienden hebben jammer genoeg ‘geen tijd’, maar gelukkig blijven mijn ouders dit jaar ook in Nederland. Het is sinds vroeger al moeilijk om mijn verjaardag te vieren met mijn klasgenootjes. Het moest altijd of voor of na de kerstvakantie. Als ik toch mijn verjaardag uitgebreid wil vieren moet ik rekening houden met iedereen en het sowieso op een andere dag inplannen.’ - Shaima (31)

‘Ik moet ieder jaar weer rekening houden met het kerstdiner voor zowel thuis als op school. Mijn kind heeft een glutenallergie en het kerstetentje is een ware hel. Ik moet jaar op jaar aparte gerechten voor hem klaarmaken waar de rest van zijn klasgenoten niet van mogen eten. Het is voor mij onmogelijk om alle gerechten na te maken die op het menu staan. Hierom laat ik hem een aantal van zijn lievelings hapjes kiezen en dat maak ik dan voor hem. Om verwarring te voorkomen dien ik alles apart voor hem op. Hetzelfde geldt voor het diner met de familie. Tijdens de feestdagen spendeer ik meer tijd in de keuken dan dat ik door het hele jaar doe. - Patricia (33)