Mama
Mama

Wanneer ben je klaar voor een kind?

Je eierstokken zijn letterlijk out of control wanneer jij een baby ziet en bij elke guitige babyfoto kun jij maar moeilijk een 'awwww' onderdrukken. Maar voordat jij zelf aan het moederschap begint, is het wel zo handig om te bedenken of je er ook écht klaar voor bent. 

Je wilt dolgraag een baby hebben
Not to state the obvious: maar voordat jij moeder wordt, moet jij zeker weten dat jij die kleine echt wilt grootbrengen. En ja, met alle poepluiers, krijsende-kinderen-in-winkel-momenten en gebroken nachten erbij.

Je hebt een stabiele relatie
Tientallen moeders doen het zonder, maar idealiter voed jij je kind op samen met je partner. Zorg ervoor dat de relatie tussen jou en de vader of andere moeder van je baby goed is. Een kind opvoeden is al moeilijk, maar samen moet je het gevoel hebben het aan te kunnen.  

Je weet hoe je voor jezelf kunt zorgen
Tig moederhormonen die door je lichaam razen, zorgen ervoor dat jij je kind altijd op de eerste plaats zet. Maar goed voor een kind zorgen, kan pas als je ook weet hoe je goed voor jezelf zorgt.

Je bent verantwoordelijk
Een lunchafspraak afzeggen omdat je bent doorgelekt, dat kan nu nog. Een kinderdagverblijf vertellen dat je je kind morgen wel ophaalt, dat kan straks niet.

Je staat open voor veel veranderingen en leermomenten
Van nieuwbakken ouders hoor je wel dat ze weinig slaap krijgen, maar niemand die je vertelde hoe weinig slaap écht voelt. Tijdens het opvoeden van je kind merk je dat veel moet veranderen en dat jij nog veel moet leren. En ja, dat betekent dat je ook veel kritiek… euh feedback van je (schoon)moeder krijgt. In-cas-se-ren.