Oei: vrouwen worden sneller boos achter het stuur en dit is de reden

Vrije tijd door Fadak

Als je dagelijks de auto pakt, dan heb je regelmatig te maken met heethoofden. Ze vloeken, schreeuwen, maken allerlei gebaren en toeteren erop los. En als je altijd dacht dat mannen een korter lontje op de weg hebben dan vrouwen, het tegendeel is nu bewezen.

Uit een onderzoek van Hyundai Motor UK blijken vrouwen veel bozer achter het stuur te zitten dan mannen. Het experiment is uitgevoerd onder 1000 Britse deelnemers. Hieruit werd geconcludeerd dat het stressniveau van vrouwen 12% hoger was dan van de mannelijke bestuurders. 450 participanten hadden een webcam in de auto waarmee het gedrag werd gemeten met speciale sensoren die de deelnemers op hun lichaam geplakt kregen. 

De reden?
Het onderzoek werd uitgevoerd door gedragspsycholoog Patrick Fagan. Hij focuste zich op het effect van bepaalde prikkels en onze emoties tijdens het rijden. Fagan kwam erachter dat onze zintuigen een flinke invloed hebben op ons humeur zodra we achter het stuur zitten. Wat betreft commentaar van medepassagiers irriteren vrouwen zich daar meer aan dan mannen: maar liefst 14%. En 13% meer van de vrouwen wordt boos als iemand zijn knipperlichten vergeet aan te zetten. Ook dit werd gemeten door een webcam met een ingebouwde stressmeter. 

Volgens Patrick, de gedragspsycholoog, scoren vrouwen in het algemeen hoger op emotionele en verbale intelligentie in vergelijking met mannen. Dit is voornamelijk het geval als er negatieve prikkels een rol spelen. Het blijkt dat we dit te danken hebben aan onze vrouwelijke voorouders, omdat zij een nauwkeurig alarmsysteem hebben ontwikkeld voor gevaar en zo zichzelf en de kinderen konden beschermen. Hierdoor reageren wij in sommige situaties heftiger dan mannen. Bedankt hè over-, over-, overgrootmoeder!

Ben jij een heethoofd achter het stuur?