Ghana: Lopen op veertig meter hoogte

Reizen door Madelon
?Een ontspannen kennismaking met het regenwoud van Ghana?, beloofde het informatieboekje. Op een plankje van dertig centimeter op veertig meter hoogte lijkt ontspannen onmogelijk, maar een geweldige ervaring was het zeker.

?Langzaam zet ik mijn eerste passen op de houten planken. Met mijn handen strak om de touwen heen gevouwen, schuifel ik voetje voor voetje vooruit. Het gaat niet snel, maar het gaat. Ik durf niet om me heen te kijken ? mijn blik is strak gericht op de rug van Marijn, die in rap tempo verder wandelt. ?Als zij het kan, kan ik het ook?, spreek ik mezelf moed in. En dus beweeg ik zo goed als het kan over het gammele plankje ? lopen kan je het niet eens noemen. Dan voel ik de planken onder mijn voeten bewegen, achter me stapt Noortje de touwbrug op. Langzaam en een beetje bibberig probeer ik om te kijken, maar mijn blik wordt toch naar beneden getrokken. Als ik kijk naar de boomtoppen en struikgewassen onder me, zie ik het pas goed: ik loop écht op een gammele touwbrug van amper dertig centimeter breed. Op veertig meter hoogte.?
 
 
De canopy walk was natuurlijk iets dat we gedaan moesten hebben in Ghana. Met haar 333 meter is de wandeling over de simpele touwbruggetjes de langste ter wereld. Ghanezen zijn bijzonder trots op de wandeling: naast de langste ter wereld, is het de enige canopy walk in Afrika. Verder zijn er onder andere canopy walks te vinden in Maleisië, Zuid-Afrika en Peru. Na alle journalistieke inspanningen en werkbezoeken tijdens onze studiereis konden we wel wat ontspanning gebruiken, dus zette de chauffeur van ons eigen bestelbusje koers naar Kakum National Park, waar we de beruchte touwbruggen konden bewandelen. We hadden oprecht zin in de ontspannen kennismaking met het regenwoud!
 
?Op de touwbrug ben ik echter alles behalve ontspannen, maar ik moet toegeven dat dit één van de gaafste dingen is die ik ooit heb gezien. We lopen tussen de boomtoppen terwijl talloze vlinders met ons meevliegen. Overal is het je groen en van dit uitzicht kunnen we alleen maar genieten ? Kakum National Park lijkt vanaf de touwbruggen oneindig groot. Een enkele keer durf ik het aan om naar beneden te kijken, maar de grond is niet eens te zien. We zijn midden in de natuur.?
 
 
Kakum National Park is één van de parken waar Ghanezen het meest fier op zijn. In dit grote park vind je authentiek regenwoud met haar bijbehorende inwoners: veertig verschillende soorten zoogdieren, vierhonderd vlindersoorten en 268 soorten vogels. Om deze reden staat Kakum ook op de voorlopige lijst van werelderfgoed. Naast de canopy walk zijn er ook ?normale? wandelroutes door de natuur én kan je met een gids op stap. Het park ligt vlakbij Fort Elmina en Cape Coast en is dus prima te combineren met een bezoekje aan deze historische plekken.
 
?Na acht touwbruggen is de canopy walk ten einde. Meer dan driehonderd meter heb ik vertrouwd op een paar plankjes, touwen en loshangende schroeven. Ontspannen ben ik nog steeds niet echt, maar wanneer ik het eind van de wandeling nader, kom ik tot de conclusie dat dát deel van de wandeling waarschijnlijk bedoeld werd in het informatieboekje. Na acht wankele en wiebelende touwbruggen, is vaste grond onder je voeten inderdaad héérlijk ontspannen.?
 
 
Canopy Walk in Kakum National Park
Box 427, Cape Coast, Ghana