Ze was in: Berlijn!

Mode & trends door Betty
Ongeveer tien jaar geleden, toen ik nog op de havo zat, ging ik met mijn hele klas een week naar Berlijn. Daar logeerden we in gastgezinnen en kregen we overdag een overdosis informatie over de stad. Wat ik me daar nog van kan herinneren, is dat Berlijn toen wel degelijk veel indruk op me heeft gemaakt. Daarom besloten mijn vriend en ik om er weer eens heen te gaan.

Afgelopen februari was het dan zover. Ik denk dat ik nu wel een goed overzicht kan geven van de highlights, de superfijne aspecten, en de kleine minpuntjes van Berlijn. Hier komen ze!

Levendig centrum?
Wij hebben niet echt een heel duidelijk centrum van de stad kunnen ontdekken. Overal in Berlijn zijn wel cafés en winkels te vinden, maar het is allemaal erg ruim opgezet. Waar wij in Amsterdam de Kalverstraat hebben, met een duidelijk begin en eind, heb je dat in Berlijn nauwelijks. Een aantal belangrijke pleinen in Berlijn (Potsdammer Platz en Alexanderplatz) zijn koud en winderig, en je moet gewoon echt een eindje lopen om van winkel naar winkel te komen.

Aan de andere kant is Berlijn wel een stuk of vier/vijf grote winkelcentra rijk. De Bijenkorf stelt helemaal niets voor als je in het KaDeWe bent geweest! Helemaal bovenin dat warenhuis zit een prima restaurant waar je onder het genot van een prachtig uitzicht over de stad je lunch naar binnen kunt werken.

Lachen om de rekening
En dat is dan ook direct een enorm voordeel aan de stad: Berlijn is supergoedkoop. Het gebeurde regelmatig dat we na een lunch of diner in lachen uitbarstten omdat we niet konden geloven dat het zo cheap was! Ook de musea en andere leuke dingen om te doen waren heel goed betaalbaar. Waar ik in Londen weleens chagrijnig werd, omdat ik het gevoel had dat me een poot werd uitgedraaid (stomme Londen Eye!), had ik dat bij Berlijn op geen enkel moment.

Misschien liggen die prijzen zo laag omdat Berlijn - naar mijn idee - niet een verschrikkelijk toeristische stad is. In Amsterdam, Londen en Parijs struikel je over de toeristen, maar daar heb je in Berlijn (in ieder geval op het moment dat wij er waren) amper last van. Alleen op Checkpoint Charlie, de grensovergang tussen West- en Oost-Berlijn, waren flink wat toeristen te vinden. Verder was het overal goed te doen. Er waren nergens wachtrijen en overal konden we direct gaan zitten om te eten of drinken. Heerlijk rustig!

Interessante musea
Berlijn is natuurlijk een stad met verschrikkelijk veel historie. Dat de Tweede Wereldoorlog daar gigantisch heeft huisgehouden, weet iedereen wel. En dat merk je ook heel duidelijk als je door de straten loopt: hier en daar staan nog verwoeste gebouwen. Ook zijn er overal musea die vol staan met overblijfselen uit de oorlog. Persoonlijk vind ik dat ontzettend interessant.

Wat ik me eigenlijk nooit heb gerealiseerd, is dat de Berlijnse Muur pas in 1961 werd geplaatst. Ook dat heeft een grote impact gehad op de stad. Er is een duidelijk verschil te zien tussen Oost- en West-Berlijn, en op de straat zie je aan verschillende soorten stenen nog de plek waar de Muur heeft gestaan destijds.

Aanrader

Berlijn is wat mij betreft een enorme aanrader. Het heeft heel veel sfeer, een geweldig geregeld metrosysteem, goedkope horeca en een hoop winkels om lekker te shoppen. Je vliegt er bovendien echt supergoedkoop naartoe met Cheaptickets, Vliegwinkel.nl of D-reizen. Daarnaast is het ook prima te doen om er met de auto heen te gaan: vanaf Utrecht is het nog geen zes uur rijden. Ik zou zelf alleen niet meer zo snel in een koude maand gaan. Berlijn heeft namelijk ook heel veel leuke parkjes en terrasjes, maar daar hebben we natuurlijk geen gebruik van kunnen maken. Volgende keer weer!

Zijn jullie weleens in Berlijn geweest? Of van plan om erheen te gaan? En heeft iemand nog een leuke suggestie voor mijn volgende citytrip?