Trouwtradities van vroeger I

Lifestyle door Tamara

Verliefd, verloofd, getrouwd
Vroeger was het gebruikelijk dat de bruidegom toestemming vroeg aan de vader van de aanstaande bruid, om zijn dochter ten huwelijk te vragen. Hij moest vragen om ‘de hand’ van zijn dochter. De bruidegom verklaarde waarom hij met haar wilde trouwen, dat hij goed voor haar zou zorgen en altijd bij haar zou blijven.

Na het aanzoek was het paar verloofd en volgde er altijd een groot feest in het ouderlijk huis van de aanstaande bruid. Het paar werd op dat moment voor het eerst ´gepresenteerd´ aan de familie en vrienden. De periode tussen dit feest en het huwelijksfeest (de verlovingstijd), werd gebruikt om de uitzet bij elkaar te sparen. Tot in de jaren zeventig werd er in Nederland regelmatig op deze manier verloofd. In de 21e eeuw komt deze manier van verloven bijna niet meer voor.

Something old, something new...

Het meest bekende gezegde ‘Something old, something new, something borrowed and something blue’ (iets ouds, iets nieuws, iets geleends en iets blauws) is eigenlijk helemaal niet compleet. Oorspronkelijk kwam er ‘...and a silver sixpence in your shoe’ achteraan, wat ‘een zilver muntje in je schoen’ betekent. Deze vijf dingen zouden de bruid veel geluk moeten brengen in haar huwelijk.


Something old: iets ouds dus, maar niet zomaar iets ouds. Het oude item moet van een vrouw zijn (geweest) die ook gelukkig getrouwd is, of was. Denk bijvoorbeeld aan een sieraad van je moeder of oma, of misschien zelfs (een gedeelte van) haar jurk!

Something new: oftewel iets nieuws. Een stuk makkelijker in te vullen. Het leukst is natuurlijk als je hierbij kiest voor een item dat je eventueel later ook weer door zou kunnen geven aan je zusje of dochter (wat voor haar ‘something old’ zou worden!).

Something borrowed: iets geleends staat voor weelde (rijkdom) in je toekomst. Wanneer je iets waardevols leent van een naaste en dit op je huwelijksdag bij je draagt, zou dit betekenen dat je een toekomst vol weelde tegemoet gaat. Het is natuurlijk het proberen waard!

Something blue: iets blauws hoeft niet per sé zichtbaar te zijn. Het kan ook bijvoorbeeld een blauwe kousenband zijn of een blauw steentje in een sieraad dat je draagt. Vind je het wel leuk om het blauwe detail zichtbaar te dragen, dan zou je bijvoorbeeld blauwe schoenen kunnen dragen onder je jurk, een blauw lint om je arm als armband of een blauwe bloem in je haar. Wil je echt iets aparts, draag dan een tijdelijke blauwe ‘tatoeage’. Let wel op dat deze af kan geven op je jurk! Trouw je in de zomer, let er dan daarnaast nog op dat de tattoo niet vervaagt door transpiratie.

En dan, zoals gezegd, het zilveren muntje dat er officieel nog bij hoort. De traditie is dat deze in de hiel van de linkerschoen gedragen dient te worden. Maar of dat zo comfortabel zit? Het belooft wel een toekomst vol voorspoed en geluk.

Sneeuwwitte bruidsjurk
De witte bruidsjurk lijkt een eeuwenoude traditie, maar niets is minder waar. In de Middeleeuwen gold zelfs: hoe gekleurder de jurk, hoe rijker je was. In de zeventiende eeuw werd zwart dé trend. Wit werd pas aan het einde van de achttiende eeuw hip, en dan alleen nog in welgestelde families.

Natuurlijk zijn er nog veel meer eeuwenoude tradities die tijdens een huwelijk terug te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bruidstaart, een bruidsboeket, witte duiven of blikjes achter de trouwauto. In mijn volgende blog ga ik hier verder op in!

Van welke traditie vraag jij je nog af waar hij vandaan komt?

______________________________________________________________________________________


Tamara Tijdink is weddingplanner en nu twee jaar werkzaam in de trouwbranche. Ze verzorgde onder andere de bruiloft van musicalster Nurlaila Karim. Tamara verzorgt complete bruiloften, zakelijke evenementen, particuliere feesten, geeft wedding workshops voor groepen en adviseert bruidsparen in haar weddingconsults. Kijk voor meer informatie op de site van haar bedrijf
Ceremonara en bijbehorende Twitter of lees het interview dat wij eerder met haar hielden..

Tamara verblijdt ons regelmatig met haar kennis over bruiloften en houdt ons steeds op de hoogte van de nieuwste en hipste partytrends!