Review: Alle Tijd

Media door Madelon

Het verhaal
In Alle Tijd volgen we het wel en wee van Maarten (Paul de Leeuw), docent op een muziekschool. Ergens in de veertig - waar precies is volgens hem niet belangrijk -, chaotisch, bevlogen, homoseksueel en daarnaast ontzettend zorgzaam voor zijn jongere zus Molly (26, gespeeld door Karina Smulders). Sinds het overlijden van hun ouders, twintig jaar geleden, heeft Maarten een soort vaderrol aangenomen. Hij is compleet verantwoordelijk geweest voor de opvoeding van zijn kleine zusje. Samen met zijn beste vriendin Reina (Lineke Rijxman) heeft hij Molly zien opgroeien van een lief meisje tot een zelfstandige, jonge vrouw. Maar met dat zelfstandige heeft Maarten soms nogal wat moeite. En door het zo goed mogelijk opvoeden van zijn jongere zusje, heeft hij zijn eigen leven uit het oog verloren.


Als Molly aankondigt samen te gaan wonen met haar vriend Teun (Teun Luijkx), krijgt Maarten last van het ‘lege nest-syndroom’. Zelfs Doedel, het hondje dat hij krijgt van Reina, kan weinig aan dat knagende gevoel van eenzaamheid doen. Gelukkig ontmoet Maarten Arthur (Alwin Pulinckx), zijn Grote Liefde, op wie hij al snel smoorverliefd is. Het ingewikkelde is dat Arthur daar zelf nogal andere ideeën over heeft - hij is er van overtuigd dat hij niet op mannen valt.

Terwijl Maarten voortmoddert in zijn pogingen om Arthur het hof te maken en om om te gaan met het zelfstandiger worden van zijn zusje, krijgt zij op haar beurt te maken met heel andere problemen. Als er altijd iemand voor je heeft gezorgd, is op jezelf wonen best lastig. Molly ontdekt dat haar vriend vreemdgaat en zoekt troost bij dierenarts Melvin (Christopher Parren). Maar dan raakt ze zwanger... én ernstig ziek. Drastische beslissingen moeten genomen worden en iedereen komt erachter dat je sommige dingen gewoon niet op zijn beloop kan laten. Je hebt nou eenmaal niet alle tijd.

 


En?
Kort gezegd: Alle Tijd is gewoon goed. Emotioneel, puur, eerlijk en vooral herkenbaar. Regisseur Job Gosschalk heeft met dit speelfilmdebuut goed werk afgeleverd. De acteurs passen perfect bij elkaar. Paul en Lineke kenden elkaar al redelijk goed en ook tussen Paul en Karina is er in de film een chemie te zien.

Paul heeft, naar eigen zeggen, veel van zichzelf in zijn rol gelegd. “Het was daarom belangrijk dat ik klein zou spelen,” zei hij tegen Nu.nl. “We waren wel bang dat het te veel Paul de Leeuw zou worden.” De rol van Maarten is door Job ook geschreven met Paul in zijn achterhoofd, dus tijdens het kijken van de film is het soms moeilijk om Paul zelf helemaal weg te denken. In de missie om het ‘niet te veel Paul de Leeuw’ te maken, zijn ze, wat mij betreft, niet helemaal geslaagd. Maarten lijkt in veel opzichten gewoon op Paul: veel humor, innemend, gul, natuurlijk homoseksueel en soms wat overheersend. “Natuurlijk ben ik dat ook veel, maar ik trek me wel terug,” zegt Paul hierover. “Ik ben echt niet iemand die denkt het wel even te kunnen." Paul was daarom ook best onzeker over de rol. "Ik heb me wel afgevraagd: kan ik dit? Het script was zo rijk dat ik dacht: je moet wel heel wat doen wil je dit verprutsen. Maar dan moet je het nog wel waarmaken.”

 


En dat waarmaken van het veelbelovende script lukt Paul, met behulp van de rest van de cast. Alle Tijd is zo nu en dan ontzettend emotioneel en zwaar, maar alles wordt gebracht met een vleugje humor. Hoewel er een aantal GTST-waardige taferelen plaatsvinden, is het verhaal op zich mooi en herkenbaar, en dankzij het samenspel van de acteurs ook nog eens prettig om naar te kijken. Het plot maakt dat alles in de film op zijn plek valt. Alle Tijd: een krachtig, heftig verhaal met een eigenzinnige, Nederlandse twist. Een must-see als je dol bent op films van eigen bodem!


Elske DeWall - Chasing The Impossible, titelsong van Alle Tijd


Alle Tijd draait vanaf donderdag 14 april in de bioscopen.