Interview: Pien Feith

Media door Anneke

Ik ontmoet Pien in een café in Amsterdam, aan de vooravond van de release van haar album Dance on Time. Ze is blij met haar nieuwe plaat en is er trots op, vooral omdat het weer iets heel anders is dan het minialbum The Wilderness Sound, dat ze in 2007 uitbracht. "Dat was meer een folkrock plaat waarin mijn stem centraal stond. Met mijn nieuwe album vaar ik weer een geheel andere koers. Het is dansbaar en elektronisch, maar er zitten ook genoeg rustpuntjes in. Op een gegeven moment was ik het gitaarspelen beu en zocht ik naar wat anders. Ik ben toen toetsen gaan spelen en ik heb drums leren programmeren."

Pien  maakt al muziek sinds haar middelbare schooltijd. Niet omdat ze de liefde voor muziek vanuit huis meekreeg, maar meer omdat ze die zelf ontdekte. "Ik herinner me hoe er via de radio eighties muziek de woonkamer binnenkwam", vertelt ze. "Van die voorspelbare klanken die je op Sky Radio hoort. Toen had ik niet zoveel met die muziek, maar  tegenwoordig ben ik die opnieuw aan het ontdekken. Ik heb een tijd in een platenzaak gewerkt en dat heeft mijn interesse in muziek zeker verbreed. Ik kon steeds kennis maken met het nieuwste van het nieuwste, maar ook met de klassiekers. Dat heeft me zeker voor een deel muzikaal gevormd."

"De eerste instrumenten die ik bespeelde waren de blokfluit en de dwarsfluit, en later ook de gitaar. Ik was achttien toen ik mijn eerste flamencogitaar kocht. Toen begon ik ook met zingen en liedjes schrijven, in m'n eentje, met mijn gitaar, op mijn zolderkamertje. Toen wist ik al dat ik iets wilde bereiken in de muziek. Ik hou van zingen en het via mijn liedjes kunnen communiceren met mijn publiek." Na de release van Dance On Time is Pien van plan om veel op te gaan treden. "Ik verheug me er erg op om met deze plaat te gaan touren. Ik vind het, naast de interactie met het publiek, heerlijk om met mijn band op het podium te staan. Ik hoop echt dat ik overal kan staan, hier in Nederland, maar ook in het buitenland. Al ben ik wat dat laatste betreft wel realistisch. Voorlopig stort ik me eerst op Nederland en daarna zien we wel."
Wat het buitenland betreft heeft Pien haar eerste wapenfeit al binnen. Haar nummer Bones To Pick is te horen in de Amerikaanse film Trucker. "Dat nummer is via iTunes in Amerika terechtgekomen. Iemand van de productie van de film heeft ons zo gevonden. Er bestond meteen interesse voor het nummer, maar het moest nog wel goedgekeurd worden door verschillende mensen. Dat gebeurde, en nu is het twee minuten lang in de film te horen. Daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee!"

Dance On Time betekent voor Pien echt een andere koers. "Toen ik aan het album begon had ik nog helemaal geen idee wat het zou worden. Ik zat net in een periode waarin ik geen duidelijk toekomstbeeld had. Eén ding wist ik zeker, ik wilde van deze plaat weer wat heel anders maken dan de voorganger. Om te beginnen wilde ik het schrijven van de liedjes anders benaderen. Ik wilde schrijven vanuit de beat, net als een rapper dat doet. Ook wilde ik een breder palet aan invloeden in de muziek toelaten. Ik vind het vooral belangrijk dat muziek spannend blijft, van het begin tot het eind."


Dance on Time
Pien Feith 
EAN: 8717931321945
Prijs: 14,99