Hits van toen: 1985

Media door Madelon

Niets is zo leuk als oude tijden herleven. En hoe doe je dat nou beter dan met muziek? In de rubriek 'Hits van toen' staan de leukste, foutste en grootste hits van vroeger centraal. Deze keer: muziek uit het jaar 1985!

Je kent het vast wel: je hoort een liedje van vroeger en meteen schieten je gedachten terug naar die ene vakantie, je tijd op de middelbare school of de sfeer bij je opa en oma thuis. Muziek uit je jeugd brengt zo veel herinneringen met zich mee. Hoe leuk is het om die oude deuntjes weer eens op te zetten en te genieten van die - soms ontzettend foute, maar meestal ook superleuke - muziek van vroeger?! Daarom nemen we in deze rubriek de grootste hits van een bepaald jaartal onder de loep. Wie waren toen de hotste artiesten? Wie scoorden de grootste hits? Welk lied was destijds de ultieme zomerhit en zongen we met z?n allen mee? En... ken je ze nog? Kijk en luister mee naar de grootste hits uit het jaar 1985!


Madonna - Like A Virgin


Als er iemand vroeger een idool was, dan was het Madonna wel. Het stijlicoon van de jaren '80 was haar tijd met dit nummer ver vooruit, en zorgde met de bijbehorende clip voor veel ophef. Toch blijft het een lekker nummer - en hoe leuk zijn de typische jaren '80-kleding en -kapsels in deze clip?! Let vooral ook op de fades als special effects, enorm hip!


A-Ha - Take On Me


En kennen we deze videoclip nog? Het vooruitstrevende Take On Me van A-Ha was in 1985 een megahit over de hele wereld. In Nederland stond de single twaalf weken in de Top 40, waarvan één week op nummer 1. Ook verschijnt Take On Me nog steeds ieder jaar in de Top 2000. Een succesnummertje, dus!


Dead or Alive - You Spin Me Round (Like a Record)


Dit nummer ken je vast nog wel van de remix-versie van Flo Rida, Right Round, uit 2009. De originele versie van is van de Britse new wave-band Dead or Alive, die hiermee in 1985 een hit scoorden. You Spin Me Round (Like a Record) was een enorme hit in verschillende landen en werd zelfs jaren later nog een paar keer op single uitgebracht. Een leuk liedje, maar wat te denken van de clip...?


Gerard Joling - Ticket To The Tropics


Nederlands succes in de Top 40 van 1985... Onze eigen Gerard Joling! Ticket to the Tropics stond in 1985 maar liefst veertien weken in de Top 40, waarvan één week op de toppositie. De piepjonge Geer (hij was 25 ten tijde van dit nummer!) zingt over een liefde die hij wil vergeten, door een reis naar een tropisch oord te maken. Deze clip is ook weer typisch jaren '80, evenals Gerards kapsel en kleding, maar een mooi nummer blijft het wel. Good job, Geer!


Mick Jagger & David Bowie - Dancing In The Street


Mick Jagger en David Bowie, die in paarse broeken, groene bloesjes en gele jassen op straat dansen. Het klinkt nu nergens naar, maar in 1985 was het - getuige deze videoclip - erg hip! Het alom bekende Dancing in the Street stond dertien weken in de Top 40, waarvan twee op nummer één.

Maar natuurlijk heeft het jaar 1985 nog veel meer superhits voortgebracht. Wat dacht je bijvoorbeeld van...


Welk lied uit 1985 is jouw favoriet?