Review: Harry Potter 7 - Part 1

Media door Marlies

Bijna alle films heb ik nog een keer gezien, in de dagen voor mijn twee-films-durende-afscheid. Voor mij geen straf, want ik ben fan van Harry Potter van het eerste uur. Op het moment dat ik het eerste boek las, 1998, wist ik al dat wij heel lang vrienden zouden blijven. En de films vind ik geweldig - zéker nu de kleine Harry is uitgegroeid tot een grote, gespierde jongeman. Fijn.

Het verhaal
Het laatste verhaal, boek 7, is opgedeeld in twee delen. Hiervoor is gekozen omdat het zo veel belangrijke verhalen in zich heeft. Verhalen die verteld moeten worden, ook in de film. Je komt er niet onderuit. Maar hoe zat het ook alweer? In deel zes, Harry Potter and the Half-Blood Prince, ontdekken Perkamentus en Harry dat Hij Die Niet Genoemd Mag Worden zijn ziel heeft opgedeeld in stukjes, zodat hij eeuwig kan blijven leven. Perkamentus wil de stukjes ziel, opgeborgen in 'gruzielementen' vinden en kapot te maken. Harry probeert hem te helpen, maar wordt afgeleid door het feit dat Voldemort in zijn hoofd kan kijken en zijn gedachten kan beïnvloeden. Uiteindelijk wordt professor Perkamentus vermoord door Sneep, terwijl Harry toekijkt.

In deel 7 besluit Harry zelf de overige gruzielementen op te sporen. Hij hoeft dit niet alleen te doen, hij krijgt uiteraard hulp van Ron en Hermelien. Hij wordt geleid door een gevoel van wraak en wil koste wat kost voorkomen dat Voldemort de macht overneemt. Heel even lijkt het erop dat Harry alles verliest wat hem lief is en dat de zoektocht naar de Relieken des Doods een onbegonnen werk is.

En?
Een ruwe, verdrietige en pijnlijke film. Het begin van een gevecht dat zo groot zal zijn, dat iedereen weet dat er slachtoffers moeten vallen. En met die wetenschap is de film gemaakt. Je ontmoet alle oude vrienden van Harry en opeens weet ik weer waarom ik me aan Dwaaloog Dollemans, professor Lupos en Marcel Lubbermans heb gehecht. Maar tegelijkertijd weet je dat er afscheid genomen moet worden van vele karakters die ons de afgelopen tien jaar hebben vermaakt. En dat maakt het kijken naar de film bitterzoet.

Maar gelukkig hebben de makers er niet een tranendal van gemaakt. Er zitten veel geestige momenten in, waardoor je toch ook met enige regelmaat heel hard moet lachen. De nu al overbekende scene met Harry Potter in een BH is daar uiteraard één van. Daarnaast is het acteerwerk nog beter dan in de voorgaande films. Juist omdat het eerste deel van het laatste boek vooral gericht is op het zoeken naar de gruzielementen, komt het aan op het acteerwerk van de drie hoofdrolspelers. Als je de eenzaamheid van Harry, de rancune van Ron en Hermeliens verscheurdheid tussen haar ware liefde en haar beste vriend écht voelt, dan weet je dat er goed gespeeld wordt. We hebben te maken met drie acteurs die zijn opgegroeid met elkaar en met Harry Potter. En dat merk je terug in de film.

Deel twee komt pas op 15 juli 2011 in de bioscoop, dus tot dan kunnen we genieten van het eerste deel van film zeven. Want je zult genieten, dat kan niet anders.

Harry Potter And The Deathly Hallows - Part 1 draait vanaf 17 november in de Nederlandse bioscopen.