Report: 3JS in de HMH

Vrije tijd door Martine

De 3JS gaan lekker! Met een duet met Ellen ten Damme in de pocket en hun deelname aan het Eurovisie Songfestival en de bijbehorende real life-serie in het vooruitzicht, zijn ze goed op dreef. En je mag denken wat je wil over 'weer zo'n palingbandje', de 3Js onderscheiden zich muzikaal echt -in positieve zin- van de rest van de 'scene'.

Ik ben opgegroeid in Edam, dat naast Volendam ligt. En zoals Volendammers altijd een beetje gekscherend minderwaardig over Edammers doen, doen Edammers dat andersom natuurlijk ook. Ik bedoel: Volendammers, het blijft een raar volkje.

Muzikaal zijn ze natuurlijk wel. Al ben ik geen fan van Jan Smit of Nick & Simon. Niet mijn ding. Daarom was ik ook een beetje cynisch toen mijn vriend (ja, een Volendammer...) jaren geleden sprak over de 3JS. Weer zo'n groepje vrienden dat meelift op het succes van Jan, dacht ik. Daarom heb ik ook lang mijn poot stijf gehouden en ben ik niet meegegaan naar optredens. Maar goed, in de auto hoorde ik wel wekelijks alle nummers van de drie mannen voorbijkomen. En toegegeven: het deed me wat!

Toen ik zaterdag dan toch eens meeging naar een concert, in de HMH nog wel, snapte ik gelijk het enthousiasme van mijn vriend. Wat een ontzettend fijne muziek maken die gasten! En dat doen ze niet alleen. De geweldig energieke violist zorgt voor een wat Ierse sound af en toe, de drummer, een tweede gitarist en bassist geven alles een extra boost mee. En, wat het extra leuk maakte: er waren gastoptredens van Racoon, Rowwen Hèze en Thé Lau. Jammer dat Ellen ten Damme niet aanwezig kon zijn om haar duet met de groep ten gehore te brengen. Het Volendamse talent Martine Bond deed vocaal nauwelijks voor haar onder, maar qua presentatie kwam ze nogal onbeholpen over.

De sfeer was goed, maar het publiek bestond wel voor minimaal 80% uit Volendammers. De HMH heeft waarschijnlijk nooit zo'n grote bieromzet gedraaid als deze avond... Volgend jaar, op 29 oktober, staan de 3JS er weer. En hopelijk is dan het overgrote deel afkomstig uit alle andere streken van het land, want echt: de 3JS zijn het waard!