Lifestyle / Media
Media

Interview: Joris van Abel

Waarom duurde het zo'n tijd voordat er weer een nieuw album uitkwam?
"Nou, het zit zo: het is niet zo dat we lang hebben gewacht, maar het was eigenlijk niet de bedoeling dat er een nieuw album uitkwam. Ik vind eigenlijk dat je pas met een nieuw album kan komen als je gewoon goede liedjes hebt waar je echt achter staat, dat je goede mensen en een goede band om je heen hebt. (Abel viel uiteen doordat enkele bandleden opstapten, inmiddels is er een nieuwe band gevormd, red.) Je moet anderen kunnen overtuigen met je plaat en dat kan alleen als je zelf ook overtuigd bent. Ik ben altijd muziek blijven maken en die behoefte is er altijd ook geweest. Maar echt het idee om een nieuwe plaat te maken, is pas de laatste drie, vier jaar ontstaan."

Wat heb je in de tussentijd gedaan?
"Ik ben altijd liedjes blijven schrijven. Ik ben ook met andere mensen gaan schrijven, dit leek me goed voor mijn eigen ontwikkeling. En ik ben hiervoor naar het buitenland geweest. In je eentje kan je zo in je eigen kringetje blijven draaien, dus ik dacht: als ik met anderen schrijf, dan kom ik misschien in een hele andere hoek van de muziek terecht. Ik deed dit ook vooral om zelf beter te worden. Ik heb niet alleen met andere mensen geschreven, ik heb ook zelf nummers geschreven voor diverse artiesten. De laatste jaren ben ik ook wat meer gaan produceren. Het was heel mooi om te doen, omdat ik deze keer achter de panelen zat en op een heel andere manier bezig was met muziek. En ik heb ook veel zangeressen, zangers en bandjes gecoacht, iets wat ik heel graag wil blijven doen. Ik wil niet alleen maar één ding doen. Dat is zonde, want er is zoveel meer. Al die dingen: produceren, coachen, schrijven, versterken elkaar en die maken mijn leven boeiend."

Hoe kwam dit album tot stand?
"Dit album heb ik helemaal zelf geschreven. Op twee nummers na: De Dag Wordt Stil en Wanneer Het Stormt. De anderen stuurden dan muziek op en daar deed ik dan wat mee, het ging eigenlijk gewoon per mail. Bij deze nummers heb ik zelf een Nederlandse tekst bedacht. Het schrijven van een liedje is vaak niet in een dag of een week gedaan, daar doe je vaak langer over. Het album heet 12 Uur, voor mij staat die titel voor een omslagpunt. Om 12 uur begint er iets nieuws; een nieuwe dag, een nieuw jaar. Om 12 uur gebeurt er iets, of het nu goed is of niet. Zo zie ik het ook: dit album, 12 Uur, is een nieuw begin voor mij."

Welk nummer van je album is voor jou het meest bijzonder?
"Het laatste nummer van de plaat, December. Dit nummer was het moment waarop mijn producer zei: 'Is het niet iets voor jou, wil je niet gewoon weer een plaat opnemen?' Want dit nummer was in eerste instantie niet voor mij bedoeld. En toen ben ik erover na gaan denken. Dit nummer was eigenlijk de eerste stap van de plaat. Dus het is daarom een belangrijk nummer voor mezelf."

Benieuwd naar Abels nieuwe plaat? Het langverwachte album 12 Uur ligt nu in de winkels.


12 Uur
Abel
EAN: 5099990955624
Prijs: 12,99