Interview: Ilse DeLange

Media door Anneke

Een nieuw album, een nieuwe fase. Hoe voelt dat?
"Dat voelt heel erg goed. Ik ben zó blij met mijn nieuwe album Next To Me. Ik mocht er een maand voor naar Nashville. Daar werkte ik met dezelfde producer (Lyle Workman) en muzikanten als op mijn vorige plaat Incredible, maar ook met de beroemde pedal steel-gitarist Paul Franklin. Ik had alleen maar fantastische mensen om me heen. Vandaar dat ik zelf ook zo blij ben met het eindresultaat."

Wat maakt deze plaat anders dan de voorganger So Incredible?
"Next To Me is om te beginnen een 8-track. Er staan maar acht liedjes op die wel een afgerond geheel vormen. Ze passen qua sfeer, sound en thema's van de songteksten heel goed bij elkaar. Dit album heb ik in Nashville opgenomen. Dat resulteerde in meer country, meer diepgang. Ik ben er zelf heel erg blij mee en ik hoop natuurlijk dat de fans er hetzelfde gevoel bij hebben. Voordeel van een 8-track is ook dat ik niet meer anderhalf tot twee jaar met eenzelfde album hoef te touren, maar vaker met nieuw materiaal kan komen."

Wat is het grote geheim van jouw succes denk je?
"Een echt geheim heb ik niet. Ik ben gewoon altijd mezelf: eerlijk en recht voor z'n raap, zo ben ik ook altijd geweest. Toen het succes begon te komen ben ik nooit naast mijn schoenen gaan lopen. Ook heb ik altijd alleen maar datgene gedaan wat ik écht leuk vond. De steun van mijn familie en van mijn vriend is natuurlijk ook heel belangrijk voor me geweest. Zonder hen was het me ook allemaal niet zo goed gelukt, denk ik."

Je bent een bekende Nederlander. Kun je nog wel een privéleven hebben?
"Daar zorg ik wel voor. Ik geef toe dat bekend zijn soms ook wel een keerzijde heeft. Soms wil ik gewoon even in mijn gewone kleren naar de supermarkt. Gelukkig doet Bart dat meestal, maar af en toe doe ik het ook zelf. Ik wil ook niet een soort kluizenaar worden. Maar over het algemeen vind ik bekend zijn ook heel leuk hoor. Bovendien zijn de mensen in Nederland vrij nuchter en dat is wel fijn."

Met welke artiesten zou je graag nog eens samenwerken?
"Ik heb er nog heel wat op mijn lijstje staan... Ik heb pas nog in het programma van Giel het nummer Crossfire gecovered van Brendon Flowers van The Killers. Met hem zou ik dolgraag eens wat samen doen, net als met de zanger van The Script trouwens. Verder lijkt het me geweldig om eens samen te werken met Emmy Lou Harris of k.d. lang. Dat wordt dus nog wel even verder dromen. Eerst ga ik me helemaal focussen op mijn grote optreden op 11 maart volgend jaar in het Gelredome. Dat is een grote droom van me die nu werkelijkheid wordt."

En daarmee heb je het grootste bereikt of...?
"Er is altijd meer en er zijn ook altijd genoeg uitdagingen. Zeker voor mij, want ik ben iemand die altijd door droomt. Wat is het leven zonder dromen, toch? In oktober ga ik alweer richting Amerika, naar Nashville maar ook naar Los Angeles, om daar weer nieuwe liedjes op te nemen. Het is toch een heerlijk leven zo. Ik zou dit in ieder geval echt niet willen missen."

Next To Me
Ilse DeLange
EAN: 0602527464428
Prijs: 12,99