Review: Tirza

Media door Sara

Het verhaal
Jörgen Hofmeester is de vader van Tirza en zit in een behoorlijke crisis. Hij is zojuist ontslagen, heeft veel geld verloren bij een slechte investering en is verlaten door zijn vrouw. Wanneer zijn jongste dochter Tirza dan ook nog eens verdwijnt tijdens een vakantie in Namibië, is het goed voorstelbaar dat de maat vol is. En dus reist hij haar achterna, in de hoop haar op te sporen. Tijdens deze zoektocht komt hij in aanraking met de 9-jarige Kaisa. Samen gaan ze op zoek, en komen ze achter het afschuwelijke lot van die arme Tirza. De zoektocht in Afrika wordt afgewisseld met flashbacks naar het leven in Amsterdam, die licht schijnen op de soms wel heel aparte relatie tussen Jörgen en Tirza.

En?
Voor de mensen die nog niet bekend zijn met het boek (zoals ondergetekende) zit het plot vol verrassingen en zit je continue op het puntje van je stoel. En dat is niet zo gek. Echtscheiding, eetstoornissen, kinderprostitutie, armoede, moord, obsessie, racisme, incest, dode zeehondjes - het komt er allemaal in voor. Nee, het is gepaald geen leuke film voor een gezellig familie-uitje. Maar dat maakt de film niet slecht. Sterker nog: het is een steengoede film. Een beklemmende thriller die je je adem doet wegnemen.

Gijs Scholten van Aschat speelt de sterren van de hemel in zijn eerste grote hoofdrol. De regisseur van de film vond het niet nodig om audities te houden voor de rol van Jörgen: voor hem was het allang duidelijk dat die rol op Gijs' lijf geschreven stond. En daar heeft hij volledig gelijk in gehad. Ook Sylvia Hoeks, die Tirza als tiener en als jongedame speelt, kruipt volledig in de huid van de titelpersonage. Gijs en Sylvia delen maar weinig scènes, maar de keren dat ze samen op een plek verschijnen, zijn betoverende en beklemmende scènes die je vastgrijpen en niet snel loslaten.

Daarnaast is de film een lust voor het oog. De film speelt zich grotendeels af in Afrika en het visuele deel maakt het verhaal zo mogelijk nog sterker. Vooral in contrast met de flashbacks terug naar Amsterdam, een absolute wereld van verschil.

Na een beetje research ben ik erachter gekomen dat de film op bepaalde punten flink verschilt van het boek. Zelf heb ik deze nooit gelezen, dus als onbevooroordeelde kijker kan ik zeggen dat deze film als een huis op zichzelf staat. Een absolute aanrader. Nu maar duimen voor die Oscar!

Tirza is vanaf 30 september te zien in de Nederlandse bioscopen.