Hoge hakken zijn ego-boost!

Media door Saskia

Vrouwen die 's morgens het liefst elke dag stilleto's onder hun voeten binden, blijken zich meer geëmancipeerd te gedragen dan vrouwen met een voorkeur voor slippers, ballerina's of sneakers. Dat kwam naar voren uit een wetenschappelijk onderzoek van modemaandblad Glamour en de Vrije Universiteit Amsterdam.

In een experiment onder tachtig vrouwen, onderzocht de VU wat het effect is van het dragen van hoge hakken versus lage schoenen op het zelfbeeld van vrouwen en hun gedrag in sociale situaties. Het onderzoek spitste zich toe op de dimensies verleidelijkheid, dominantie, extraversie en ideaal lichaamsbeeld.

Beter zelfbeeld
En wat bleek? Vrouwen die hakken dragen, zijn op dat moment aanzienlijk meer tevreden met hun zelfbeeld dan vrouwen op platte schoenen. Bovendien hebben ze een grotere voorkeur voor afbeeldingen van (onder meer werkgerelateerde) situaties waarin vrouwen een dominante rol spelen. Daaruit kan worden geconcludeerd dat vrouwen op stiletto's kiezen voor een geëmancipeerd vrouwbeeld.

Het gaat zelfs nog een stukje verder! Women in high heels gedragen zich ook anders. Hakkendraagsters blijken zich in sociale interacties verleidelijker, dominanter en extraverter op te stellen dan niet-hakkendragende vrouwen. Dat zo veel vrouwen liefdevol over hun power heels spreken is dus allerminst uit de lucht gegrepen!

De proef op de som
Zelf draag ik haast nooit hoge hakken. Met mijn 1.81 toren ik zo al boven menig man uit. Mijn ex-vriendjes voelden zich stuk voor stuk minder mannelijk wanneer hun vriendin langer was dan zijzelf. Sinds kort heb ik echter een vriend die maar liefst 2 meter lang is. Ik hoefde me dus niet langer in te houden. Een paar weken geleden heb ik dan ook mijn eerste paar 'redelijk hoge' hakken aangeschaft (ruim 6cm). En wat bleek? Niet alleen vond hij me supersexy, ook ik voelde me zelfverzekerder, verleidelijker en knapper! Rest me alleen nog het leren lopen op die ondingen, want wat is dat een verschrikking!

Voel jij je ook knapper, verleidelijker en dominanter als je hoge hakken draagt?