Candace Bushnell - Carries dagboeken

Media door Jet

Hallo, mijn naam is Jet en ik ben verslaafd aan... Sex and the City. De kleding, de schoenen, de mannen, de cocktails, de seks. Ik kan er geen genoeg van krijgen! Het is zelfs zo erg dat ik letterlijk kan quoten uit de afleveringen en dat ik dingen uit de serie met de realiteit verwar ("Ik hoorde laatst toch een verhaal van een jongen die een meisje... Oh nee, dat was in Sex and the City."). Ja ik geef toe: het gaat best ver... Toen bekend werd gemaakt dat er een boek zou uitkomen over Carrie Bradshaw in haar tienerjaren wist ik dan ook zeker: dat boek moest en zou ik lezen. Want zoals ik in de inleiding al aangaf: welke Sex and the City-fan heeft nou niet gefantaseerd over de jeugd van onze favoriete krullenbol? Wat voor familie en vriendinnen had ze vroeger? Wie was haar jongere Mr. Big? En waarom is ze geworden hoe ze is?

Het verhaal
Het is de late jaren '70. De zwaar verveelde Carrie Bradshaw woont met haar vader en twee zusjes in het suffe dorpje Castlebury. De fashionable tiener zit in het laatste jaar van high school en hoopt dat er eindelijk iets spannends gaat gebeuren in haar saaie leventje. Ze droomt van een carrière als schrijfster, maar als ze wordt afgewezen voor een zomerseminar Creatief Schrijven in New York ziet Carry haar toekomst somber in. Toch lijkt het erop dat haar gebeden worden verhoord met de komst van Sebastian Kydd op school: Carries grote en onbereikbare liefde uit haar jeugd. Tot haar grote verbazing ziet hij Carrie nu opeens wel staan en krijgen de twee verkering. Maar is Sebastian wel echt zo leuk als ze altijd heeft gedacht? En dat is niet haar enige zorg, naast liefdesperikelen heeft ze ook nog te maken met lastige vriendinnetjes, onzekerheid, een overbezorgde vader, populaire rotmeiden, puberende zusjes en die stomme afwijzing voor de schrijfcursus. It's a hard knock life!

En?
Carries dagboeken is echt zo'n boek in de categorie 'heerlijk wegleesboek voor op het strand of voor het slapengaan'. Na een aantal hoofdstukken zit je helemaal in het verhaal en voor je het weet heb je het boek weer uit. De schrijfstijl is lekker soepel en bevat een goede portie humor en woordspelingen. Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat het boek niet compleet 'vernederlandst' is. Het is een verhaal over een Amerikaans meisje op een Amerikaanse high school en dat maakt het boek realistisch.

Toch is het boek (voor ons Nederlandse dames) erg herkenbaar. Carrie maakt dingen mee waar wij ook mee hebben geworsteld tijdens onze puberteit. En de manier hoe ze hierover denkt en hiermee omgaat, is dan weer typisch de Carrie hoe we haar kennen uit de serie. Er zijn regelmatig momenten waar je een bepaalde scène aan koppelt. Erg leuk! Wat ik wel raar vind is dat sommige dingen anders zijn dan in de serie: zo woont Carrie in het boek bij haar vader en is haar moeder overleden, terwijl in de serie haar vader er op jonge leeftijd vandoor is gegaan. Maar daar zal Candace wel een reden voor hebben.

Carries dagboeken is een aanrader voor iedereen die fan is van Sex and the City en het leuk vindt om in de jeugd van de fabulous Carrie Bradshaw te duiken. Ben je dat niet, dan vind je het misschien een niemendalletje... Ik heb het met veel plezier gelezen en kan je nu alvast verklappen dat het einde erg grappig is. Lezen dus!

Carries dagboeken
Candace Bushnell
ISBN: 904461469X
Prijs: 14,95
Uitgeverij: Prometheus