DVD: The Box

Media door Eline

Het verhaal
Het verhaal speelt zich af in het Virginia van 1976. Norma (Diaz) en haar man Arthur ( gespeeld door James Marsden, bekend van The Notebook)  leiden een rustig leventje met hun zoontje. Hun voorspelbare leventje wordt echter ruw verstoord wanneer Norma als lerares wordt ontslagen en Arthur niet door mag voor de astronautenopleiding bij NASA. Hun financiële toekomst wordt in één klap onzeker. Dan wordt op een vroege ochtend aangebeld en vindt Norma een pakketje op de deurmat. In het pakketje zit een doosje met een enorme rode knop erop. Het voorstel is kort: met één druk op de knop krijgen Norma en Arthur 1 miljoen dollar cash. Tegelijkertijd overlijdt er iemand die zij niet kennen. Ze krijgen 24 uur om te beslissen. Een lastig dilemma dus. Toch besluiten ze de knop in te drukken, niet wetende wat voor afschuwelijke gevolgen dit heeft. Norma en Arthur komen in een akelige vicieuze cirkel terecht waarin hun noodlot in een razend tempo wordt bepaald. Kunnen ze hier uit stappen en het onoverkomelijke voorkomen?

En?
The Box is gebaseerd op het korte verhaal Button Button, dat overigens verfilmd is terug te vinden als extra op de Limited Edition dvd. Het is erg vermakelijk om de vergelijkingen van de film met het korte verhaal (heel fout verfilmd in de jaren tachtig, inclusief beroerde acteerprestaties) te zien. The Box is overduidelijk geüpgrade naar een modernere en spannendere versie van het oorspronkelijke verhaal, inclusief special effects en sciencefiction-achtige wendingen.

Cameron Diaz speelt goed, hoewel ze vaak een pruillip en angstige Bambi-ogen opzet. James Marsden komt overtuigend over als bezorgde echtgenoot en liefhebbende vader, die alles voor zijn gezin overheeft. Maar de meeste kriebels krijg je als kijker toch wel van Frank Langella (Frost/Nixon), die de rol van mysterieuze pakjesbezorger speelt. Met zijn ijzige kalmte en afschuwelijk verminkte gezicht komt hij erg 'eng' over; niet iemand die je graag binnenlaat voor een kopje koffie en een gezellig kletspraatje. Hij jaagt je met zijn verschijning de stuipen op het lijf.

De acteerprestaties zijn ok, het verhaal beter dan het origineel, maar toch laat The Box je na het zien ervan achter met vragen en onduidelijkheden. Misschien is dat ook wel de kracht van deze thriller: het geeft je daardoor eerder een onheilspellend dan een verzadigd gevoel. Kijken dus als je eens een totaal andere kant van Cameron Diaz wilt zien, die vooral de laatste tijd in romkoms speelt. En dan goed opletten op die pruillip: heeft La Diaz onlangs een aantal botox-behandelingen ondergaan?

The Box
Regie: Richard Kelly
EAN: 8715664075005
Prijs: 14,99