Suzanne Vermeer - De suite

Media door Danielle

Het verhaal
Joyce is een pittige carrièrevrouw die duidelijk weet wat ze wil. Na haar gestrande huwelijk met de Spaanse Bencomo verhuist ze met haar zoon Jason naar Tenerife. Ze stort zich volledig op haar baan als directrice van hotel La Palmera. Een baan die moeilijk te combineren is met haar rol als alleenstaande moeder. Gelukkig is de opvoeding van haar zelfstandige tienerzoon haar minste zorg.

Als ze op een avond moet overwerken, wordt ze overmeesterd door twee mannen die haar bedwelmen. De volgende ochtend wordt ze wakker in één van de kamers in haar hotel. Hoe ze daar is gekomen en wat er die nacht is gebeurd, kan ze zich niet herinneren. Dan stapt de louche Igor haar kantoor binnen, die haar kan vertellen wat haar overkomen is, en waarom. Ze belandt in een levensechte nachtmerrie, hoe komt ze hier ooit weer uit?

Grenzeloos verliefd
De suite begint als een klassieke liefdesscène uit het tv-programma Grenzeloos Verliefd. Helaas eindigt het huwelijkssprookje in het boek voortijdig. Als er een tijdsprong wordt gemaakt naar het heden, blijkt Joyce echter goed terechtgekomen. Ze is voor mij hét schoolvoorbeeld van een succesvolle geëmancipeerde vrouw die sterk in haar schoenen staat.

American Pie
De opbouw van het boek heeft iets weg van een Amerikaanse tv-serie, opgedeeld in korte scènes die steeds onderbroken worden door enkele seconden zwart beeld. Een moment van stilte, bedoeld om de spanning op te voeren. Het lijkt goed te werken om de tekst op te delen in hapklare brokken. Toch wekt het ook irritatie op, als je net lekker in een hoofdstuk bezig bent, wordt de verhaallijn alweer onderbroken.

Russian Roulette
Soms heb ik het gevoel dat Suzanne Vermeer vergeet dat ze een boek aan het schrijven was: statische zinnen die meer doen denken aan de notulen van een vergadering dan aan een literaire thriller. Nietszeggende details, zoals de spelregels van roulette, de namen van alle cafés op het eiland of de plattegrond van het bungalowpark had ze achterwege mogen laten. Ook worden er verschillende personages te veel uitgediept; het personeel, vrienden, de minnaar en de ex: iedereen lijkt in het verhaal verdacht te zijn. Deze personages vormen meer een struikelblok en vertragen het verhaal ontzettend. Het is bijvoorbeeld totaal irrelevant hoeveel vrouwen Angelo 'de minnaar' heeft gescoord, wat de dagindeling is van het animatieteam of hoe geweldig de managers van het hotel wel niet zijn.

Het verhaal is voorspelbaar en dat is na de bekendmaking van het plot niet meer te redden. Het boek leest misschien lekker weg op een zonnige en zomerse namiddag, maar ik speel dan nog liever een duf potje scrabble met mijn bejaarde overbuurvrouw.

Over Suzanne Vermeer
Suzanne Vermeer (pseudoniem) debuteerde met het boek All-inclusive (2006). De reisbranche en het toerisme zijn na het uitkomen van haar laatste boek nog steeds haar uitgangspunten. Ik vind het tijd voor Vermeer om het eens over een andere boeg te gooien en een boek te schrijven met meer diepgang en originaliteit. Maar misschien is het voor haar beter om gewoon een ander beroep uit te gaan oefenen.

De suite
Suzanne Vermeer
ISBN:9789022997086
Prijs: 17,50 euro
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers