Mary Poppins: magisch mooi!

Vrije tijd door Jet

Het verhaal
Chaos in het huis van de familie Banks! De onhandelbare kinderen Michael en Jane hebben voor de zoveelste keer een nanny weggepest. De overwerkte bankier George Banks en 'echtgenote van' Winifred Banks zitten met de handen in het haar! Plots is daar Mary Poppins: een keurig geklede nanny die de uitdaging wel wil aangaan. Het duurt niet lang voordat Michael en Jane doorhebben dat Mary Poppins niet zomaar een nanny is, maar eentje met zeer opmerkelijke talenten. Samen met Mary en haar oude vriend Bert beleven ze wonderlijke avonturen. De magische nanny laat de familie Banks zien dat het geluk dat je met elkaar deelt in de gewoonste dingen te vinden is. Alles kan als je er zelf maar in gelooft...

En?
In de finale van het Avro-programma Op Zoek Naar Mary Poppins hebben we allemaal kunnen zien hoe de 24-jarige Noortje Herlaar door het Nederlandse publiek gekozen werd om de rol van Mary te gaan spelen. En dat dit terecht was, bewijst ze dubbel en dwars. Noortje zet Mary Poppins 'tamelijk voortreffelijk' neer. Haar bewegingen zijn extreem beheerst, haar zang is zuiver, ze is streng doch rechtvaardig en qua uiterlijk klopt het plaatje helemaal.

Ook bij William Spaaij (als de sympathieke Bert) lijkt de rol op zijn lijf geschreven te zijn. Zijn olijke voorkomen, platte accent, spectaculaire danspassen (zo hangt hij o.a. tapdansend ondersteboven aan het plafond) en zijn komische timing geven een extra dimensie aan de voorstelling. Ook het samenspel tussen Noortje en William is subliem; dat de twee in het 'echt' ook iets bijzonders hebben is wel duidelijk, want de chemie spettert ervan af!

De rollen van George Banks (Hugo Haenen) en Winifred Banks (Maike Boerdam) worden uitstekend gespeeld en Mevrouw Bril (Yvonne Valkenburg) en Jonathan Been (Steve Beirnaert) van de huishouding zorgen voor een komische noot. De kinderen zijn vertederend met hun zuivere hoge stemmetjes en weten elk danspasje uit hun hoofd. Knap hoor!

Wie een groot compliment verdient is Marjolijn Touw als de duistere Juf Andrew. Hoewel ze redelijk kort te zien is in het stuk, laat ze een indruk achter van hier tot Tokio. Met haar krachtige stem en acteerwerk blaast ze je zo omver. Wauw!

Je kunt dus wel stellen dat we hier te maken hebben met een sterrencast, helemaal niet zo raar dus dat Mary Poppins 15 keer genomineerd is (een record!) voor een John Kraaijkamp Musical Award. En als het aan mij ligt, zijn die beeldjes binnen!

Dat Joop van den Ende Theaterproducties ervoor heeft gekozen Mary Poppins in het Fortis Circustheater te laten spelen, is een goede zet geweest. Doordat het podium in dit theater relatief breed is, maakt het decor een adembenemende indruk. Overal is wel iets te zien en voor je het weet verandert de opstelling weer. Het decor houdt je aandacht vast en zorgt ervoor dat je in het verhaal wordt gezogen. Maar niet alleen het decor zorgt daarvoor: speelgoed dat tot leven komt, een magische koffer waaruit van alles getoverd wordt en tot slot Mary Poppins die door de zaal vliegt. Een visueel spektakel!

De prachtige muziek maakt de musical af. Soms zit je ontroerd te luisteren, de andere keer kan je niet stil blijven zitten. Hoewel ik toch de voorkeur geef aan de Engelse teksten, is de vertaling goed gedaan.

Dus...
De musical Mary Poppins laat je twee uur lang al je zorgen vergeten en je weer even kind voelen. Laat je betoveren door het magische decor, de prachtige muziek en de topcast. Ook de boodschap die de musical je meegeeft, 'alles kan, als jij het laat gebeuren', is er eentje waar we wel weer eens aan herinnerd mogen worden. Kortom: Mary Poppins is supercalifragilisticexpialidasties!

Kijk verder voor meer informatie over Mary Poppins op de website.