Portfolio 2.0

Werk & studie door Eline_B

Een portfolio maken we zodat onze toekomstige werkgevers kunnen zien waartoe we in staat zijn, wat we hebben geleerd en waar we trots op zijn. Ook is het handig om zelf te zien wat we bereikt hebben en die kennis soms weer even wat op te halen. Maar laten we eerlijk zijn: het is 2010, de nieuwe generatie sleept niet meer met blaadjes en grote koffers, wij hebben het web!
 
E-portfolio
Portfolio 2.0 is daarom ook het e-portfolio: een digitaal koffertje met alle leer- en werkervaringen. Gemakkelijk je gegevens bijwerken met een druk op de knop, zonder printers, inkt, scharen en speciaal papier. Een bijkomend voordeel is dat je altijd je leerfase bij kan houden en kan sturen.

Het e-portfolio heeft een ontwikkelings-, beoordelings- en een presentatiefase en is net zo goed als een cv. Het portfolio kan doorgeven worden van student naar docent; van de ene onderwijsinstelling naar de andere; van onderwijsinstelling naar arbeidsbemiddelaar en van arbeidsbemiddelaar naar werkgever. Een proces dat snel en doeltreffend doorlopen kan worden en waarbij de loopbaan goed in de gaten gehouden kan worden.

Opbouw
Als gebruiker kun je zelf bepalen wat er in het e-portfolio komt te staan, maar er zijn wel een aantal vaste richtlijnen. Iedereen kan op basis van een selectie uit persoonlijke gegevens en resultaten verschillende overzichten maken, die passen bij de individu.

Begin met je identificatiegegevens, persoonlijke situaties en doelen en ambities - wat wil je? Vertel ook iets over je interesses, relaties/netwerken en competenties - wat heb je geleerd?

Het tweede deel bestaat uit je behaalde resultaten, banen, diploma's en projecten. Laat zien dat je geleerd hebt en neem je werk nog eens goed onder de loep. Als je alles hebt ingevuld, heb je goed inzicht in je mogelijkheden en je wensen.

Voor meer informatie over het e-portfolio en het maken ervan, kijk op e-portfolio.kennisnet.nl