Koekoek: speel jezelf online in de kijker!

Werk & studie door Priscilla
Weg met het ouderwetse cv! Online solliciteren is het motto! Maar hoe speel jij jezelf op het grote World Wide Web in de kijker? Door het in je voordeel te benutten! Tijd voor een speel-jezelf-online-in-de-kijker-lesje…
 
Van je hobby je beroep willen maken, dat zouden meer mensen willen doen. Maar hoe begin je aan zoiets? Juist ja, door je passie te delen met de rest van de wereld en zo jezelf in de kijker te spelen in de grote wereld van het internet. Zo gepiept, zo gedaan. Je moet alleen even weten hoe je moet beginnen. Ze.nl helpt je een handje. 
 

 
Bloggen
Bloggen is het online delen van je verhalen met de rest van de wereld. Maar damn it! Er zijn al zo veel bloggers! Hoe zorg ik er nu voor dat ik uitblink in hetgeen wat ik doe? Bedenk voor jezelf daarom eerst waar je goed in bent en bovenal in wat je leuk vindt om te doen en om over te schrijven (of in andere termen: waar jij je droombaan van wilt maken). Misschien is reizen je passie en heb je al heel wat onontdekte plekjes gespot of ben je een kei in het ontwerpen van eigen kleding. Kijk wat er al op de markt is en geef er je eigen draai aan. Van daaruit kun je de basis leggen om jezelf online in de kijker te spelen. Vergeet natuurlijk niet om een goede naam te geven aan je weblog! 
 
Twitter
Followers zijn het belangrijkste op Twitter om je blog en dus jezelf in de kijker te spelen. Gebruik hashtags, ga mensen volgen die wat voor je zouden kunnen betekenen en zorg dat ze je terug volgen. Maar hoe doe je dat dan? Zorg voor een open profiel, twitter nieuwe content van je blog, ga het gesprek aan met je volgers en plaats regelmatig relevante tweets. Zorg zeker voor een relevante Twitternaam! Niets is zo fout als LiefMeisje83.
 
Facebook
Huh? Facebook? Ja natuurlijk! Facebook is niet alleen om voor jezelf een account te beginnen, maar ook om jezelf online in de kijker te spelen. Gebruik hiervoor wel een bedrijvenpagina, zodat personen je pagina kunnen liken en deze kunnen volgen. Plaats hier je nieuwe blogs die online zijn gekomen of geef alvast een sneak preview over wat komen gaat. Zorg er dus in ieder geval voor dat je mensen ‘lekker’ houdt om door te klikken naar je blog. Denk eraan: personen kunnen natuurlijk voor hun interessante inhoud delen. Des te meer delers, des te meer bereik. 
 

 
LinkedIn 
Al zien de meesten LinkedIn als iets voor saaie pieten, belangrijk is het zeker. Een van de laatste stappen in het proces naar succes: een LinkedIn-profiel aanmaken – je online cv. Belangrijk hierbij is om je zakelijke netwerk uit te bouwen. Laat weten waar je nu mee bezig bent en zet jezelf in de kijker met de juiste informatie. En vergeet natuurlijk niet een link naar je blog, Twitter en Facebook erbij te zetten. 
 
Last, but not least
Een absolute no go zijn taalfouten op social media (en daarbuiten)! Dat kan echt niet! Benieuwd hoe anderen je kunnen vinden? Doe eens een Googletje van jezelf! What you see is what you get. Kijk of het je aan staat of niet en pas het desnoods aan! Let ook zeker op foto’s die je plaatst. Niets is zo fout om jezelf online in de kijker te spelen met foto’s waar je bijvoorbeeld met een drankje te veel op staat of halfnaakt in je bikini poseert. Een fout beeld is dan al snel van je gevormd! 
 
Heb jij nog tips om jezelf in de kijker te spelen? En welke social media gebruik jij daarvoor?