Andre Agassi - Open

Media door Marieke_B

Het verhaal
Oud-tennisser Andre Agassi doet met zijn autobiografie Open letterlijk een boekje open over zijn leven. Hij vertelt over zijn dominante vader die hem dwong een tennisracket op te pakken. Eén van meneer Agassi's kinderen moest en zou de beste van de wereld worden; Andre bleek degene met het meeste talent.

Andre leefde zijn vroegere leven en tenniscarrière met hoge pieken en diepe dalen. Met zijn bijzondere uiterlijk op en buiten de baan en door zijn heftige uitspattingen, had iedereen wel een mening over deze man.

In de zomer van 2006 speelde Andre zijn laatste wedstrijd op de US Open. In zijn 21-jarige carrière won hij acht grand slam-titels, zestig singles-titels en een Olympische medaille. Voor hem zelf betekende dit laatste toernooi eerder een heel nieuw begin dan een einde.

En?
Andre Agassi geeft met dit boek een intiem kijkje in zijn leven. Het is schokkend om te lezen hoe deze proftennisser vroeger door zijn vader onder druk werd gezet, hoe hij tegen zijn wil altijd maar moest trainen, trainen en trainen. Hoe erg hij tennis eigenlijk haatte en hoe onzeker hij werd van het gevoel niks anders te kunnen dan dat. En er daarom maar altijd mee doorging. De titel Open is daarom dubbelzinnig; het slaat niet alleen op de toernooien die zo genoemd worden (denk aan: Australian Open, US Open), maar ook op Andre's openheid. Het is bijzonder om mee te lezen in het leven van een grootheid, die wereldwijd zo bekend is maar tot nu toe altijd oppervlakkig bleef.

De successen kwamen Andre bepaald niet aanwaaien. Door heel hard te werken en daarbij te teren op een grote dosis discipline, werd hij een tennislegende die veel grote en kleinere toernooien op zijn naam wist te schrijven en ook respect afdwong bij zijn tegenstanders. Daarnaast durft hij in het boek zijn fouten toe te geven, zijn falen aan zichzelf toe te schrijven. Andre Agassi is ook maar een mens en heeft fouten gemaakt, waar hij openlijk voor uitkomt.

Andre's liefde voor Steffi Graf, die er al zo vroeg was maar toen nog geen kans kreeg, is bovendien erg mooi. De oud-tennisser weet erg goed onder woorden te brengen wat zij met hem doet en wat hij voor haar voelt. Hoe zij hem de rust bracht die hij al die tijd zocht en ook zo nodig had, hoe hij mede daardoor gegroeid is als mens.

Dit boek is niet alleen voor tennis- en sportliefhebbers een aanrader. Andre Agassi verhaalt over zijn jeugd, aparte familiebanden, de liefde en zijn onzekerheden. Aspecten van het menselijk leven waar iedereen wel iets in zal herkennen!

Open
Andre Agassi
ISBN: 9022994848
Prijs: 19,95
Uitgeverij: A.W. Bruna