Interview: Dudettes

Media door Eline_B

Eigenlijk hadden Zjoly, Michel en Ingrid al een band, maar daar miste wat aan en dus trokken ze de stekker eruit. Zjoly wilde iets beginnen dat blijvend was en vroeg Ingrid bij de formatie te komen. Wat begon als een schoolproject - een band samenstellen - ontplooide zich tot één van de meest veelbelovende bands van Nederland van dit moment: Dudettes.

Schoolbandje
"Voor een project moesten we een band vormen en wij voelden potentie om er écht wat van te maken: een blijvende, succesvolle band. Een jaar lang hebben we dag in dag uit geschreven, gerepeteerd en geoefend. En ook na school bleven we elkaar opzoeken, uiteindelijk hadden we steeds meer succes. Op school krijgen we niet echt scheve blikken; het leuke is dat onze klas elkaar helpt. We hadden in het begin wat moeite met koortjes en daar waren klasgenoten dan weer goed in."

Bandlid Ingrid kwam later: "Ik voelde me geen buitenbeentje, maar moest in het begin wel erg aanpoten. Het is toch even snel bijleren. We kenden elkaar al vrij goed en zagen elkaar naast school, dus ik had niet het gevoel dat ik er als laatste bij kwam." Zjoly en Cynthia vallen hun bandgenootje bij: "We wilden met deze vier mensen het bandje opzetten. Dudettes was dus iets nieuws. De eerste keer dat we gingen oefenen, wilden we twee nummers instuderen en dat liep in één keer. Dan voel je al dat het goed komt, we kregen er kippenvel van."

De release van de single
"Ja, wauw. Dat was helemaal te gek. Ik moest bijna huilen. Het was super." De bandleden glunderen als ze eraan terugdenken. "We hadden alles zelf geregeld: voor de sfeer hadden we een presentator, balonnen, een collage met onze foto's, een bord met het logo erop geschilderd en meisjes die snoepjes uitdeelden. We hadden ook twee mystery guests en een taart met onze hoofden erop. In totaal hebben we die avond drie kwartier gespeeld waarvan het laatste nummer onze nieuwe single Somebody Else was. Daarmee startte ook de verkoop van de single en dat liep meteen goed." Michel vindt het fantastisch: "Sommige mensen kopen acht van die singles en dan denk je: waar gaat dat allemaal heen?" Ook de meiden genoten van de avond: "We hebben zelfs handtekeningen uitgedeeld, ook aan mensen die we helemaal niet kenden! Er waren gewoon fans, maar dat is heel raar om te zeggen. Hier hadden we echt heel lang naar toegeleefd. De releaseparty was een afsluiting van vorig jaar en het begin van dit jaar."

Stevige rock
"We schrijven al onze nummers zelf en wilden Somebody Else als eerste single uitbrengen. Het nummer heeft alles waar Dudettes voor staat: een serieuze tekst, het nummer zit goed in elkaar en is erg muzikaal. Bovendien heeft het een pakkend refrein en is het toch ook lekker stevige rock! Somebody Else belicht alle kanten van ons als groep. Het is absoluut een goede eerste kennismaking. Het album bevat wel verschillende nummers: rock, springerige nummers, rustigere nummers, feel good-songs en serieuze teksten." Het album is dus nog in de maak en komt hopelijk dit jaar nog uit. "Wat we tot nu toe hebben laten zien, is echt niet alles. Maar we pushen onszelf niet. We gaan geen nummers maken omdat we willen dat het album snel in de winkel ligt." Zjoly schrijft het meest, maar de groep vult haar aan: "Onze teksten gaan over de ups en downs in het leven en dat je moet genieten van je leven. Laat dat geklets achterwege en doe gewoon. Ik vind het interessant wat mensen met zich meebrengen, maar ook dingen die op straat gebeuren of mensen die in de bus met elkaar praten. Ik vind het leven interessant." 

Te gekke fans
Steeds vaker worden de leden van Dudettes herkend op straat, vooral leadzangeres Zjoly: "Soms vraag ik me af of mensen me niet kennen van mijn vorige baantje." Maar na het concert op de Uitmarkt in Groningen barstte het los. "Zjoly moest met een muts op over straat lopen, omdat iedereen haar herkende. Dat is bizar en als je dat niet gewend bent, weet je niet goed wat je overkomt." Ook bij Radio 3FM (Stenders) en in het Glazen Huis konden Dudettes van zich laten horen. "Het Glazen Huis is heel raar. De dagen voor ons optreden hebben we een beetje rond het Glazen Huis gehangen en dan sta je er ineens zelf ook. Het voelt als een aquarium. Je staat daar ook dan soms maar een beetje te zwaaien. Toch wilden mensen weten wat we deden en waren ze beniewd. Dat is vreemd, maar ook erg leuk."

Ingrid en Zjoly roepen: "Met de releaseparty mochten we handtekeningen zetten op borsten van fans. En bij een ander concert trok een jongen zijn broek naar beneden, zodat we een handtekening op zijn bil konden zetten!"

Stoer
Michel is de enige man in de band, maar heeft daar geen last van: "Soms als er meidenpraat is, dan wacht ik even tot ze klaar zijn en doe ik daarna mijn verhaal. Ik kan niet zonder ze." De meiden beamen dat: "We merken pas als we naar de toilet gaan dat we een man in de groep hebben. We kijken niet naar Dudettes als drie meiden en één man, we zijn gewoon een samen een band. Met de meiden zijn we soms wel een beetje giechelig, maar Michel vindt dat helemaal niet erg."

"Tegen sommige artiesten kijken we wel op. Als we dan ergens optreden en Krezip bijvoorbeeld ook, staan we er backstage wel een beetje knullig bij. Zo van: 'ja hoi, wij zijn ook uitgenodigd'. Maar we trekken ons ook op aan de ervaren bands. En iedereen gaat ook leuk met elkaar om." Zjoly heeft zelfs gezongen met Stevie Ann: "Ja, voor mij was dat echt emotioneel. Ineens werd me gevraagd of ik kon zingen en ik zei ja. Dus stond ik daar met een brok in mijn keel. Dat was echt geweldig." Welke band of muzikant ze leuk vinden is duidelijk: "Muze!" Ook Anouk wekt nieuwsgierigheid op bij de band: "We vragen ons af hoe ze echt is. Maar we hebben niet echt iemand waar we mee vergeleken willen worden, want we zijn uniek. Natuurlijk zijn er wel dingen die wel willen bereiken, zoals een compleet album uitbrengen dit jaar! Het zou leuk zijn als mensen de moeite namen om ons eens op te zoeken en ons te beluisteren. We moeten het toch van onze fans hebben!"

Dus neem snel een kijkje op de site van deze leuke band!