Review: Shutter Island

Media door Eline_B

Grootmeester Martin Scorsese werkte, vooral in zijn eerste jaren als regisseur, veel met acteur Robert De Niro. In zijn laatste reeks films lijkt Leonardo DiCaprio zijn muze te zijn. In Martins laatste drie Award- en Oscar-winnende films, The Departed, Gangs of New York en The Aviator, speelt de acteur een grote rol en worden hij en de regisseur alom geprezen. Shutter Island is een verfilming van het gelijknamige boek van Dennis Lehane en wederom heeft Leonardo de hoofdrol te pakken.

Shutter Island is een psychologische thriller, waarbij de spanning hoog oploopt en je tot het einde van de film op het puntje van je stoel zit.

Het verhaal
Het verhaal speelt zich af in 1954 op een eiland voor de kust van Massachusetts, waar een oud fort dient als instelling voor psychisch gestoorde misdadigers. Wanneer op onverklaarbare wijze de patiënte Rachel Solando ontsnapt, worden twee US Marshalls opgeroepen om haar te vinden. De twee politiemannen, Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) en Chuck Aule (Mark Buffalo), onderzoeken deze mysterieuze verdwijning van de moordenares, maar worden door de natuur niet bepaald geholpen. Een storm verkleint de overlevingskansen van patiënte Rachel en maken het onmogelijk voor de twee politieagenten om van het eiland af te komen. Ze zijn genoodzaakt op het eiland te blijven tussen de psychisch gestoorde criminelen.  

En?
De film neemt je mee op een reis tussen het verleden en het heden. Van het begin tot het einde ga je mee in de gedachtegang van Teddy Daniels en probeer je de mysteries voor en met hem op te lossen. De film zit vol ironie en de achterliggende gedachten in de dialogen van Teddy en Dr. Cawley brengen je hoofd op hol. Je bent geneigd mee te gaan in alle hersenspinsels, van zowel de gevangenen/patiënten als Teddy en zijn trouwe partner.

De beelden die zijn geschoten in de film zijn bovendien erg goed doordacht. In de ene scène kruipt het beeld langzaam om iemand heen, terwijl het andere snel voorbij gaat. Elke draai van de camera geeft de film een nieuwe invalshoek. Leonardo vertolkt zijn rol uitstekend, net als Mark Ruffalo. Het heden in de film wordt zonder te veel poespas getoond, terwijl het verleden juist vol zit met special effects, die het gevoel nog beter overbrengen. Bovendien zijn de beelden, overgangen en het kleurgebruik daarin erg mooi. De omgeving, de historie en de klassieke muziek maken de film af.


De hele film blijf je twijfelen of je de gebeurtenissen in de film wel goed hebt geregistreerd en of je niet voor de gek wordt gehouden. Een geniale uitkomst, aangezien het daar juist om draait in deze film. Wat is gek? Wanneer ben je het en kan je ooit ophouden met 'het gek zijn'? En dan de laatste zin van Teddy Daniels: die maakt de hele film, wat mij betreft, nog genialer dan hij al is.

Shutter Island ging afgelopen zaterdag wereldwijd in première (zie foto's hieronder) en is vanaf donderdag 18 februari te zien in de Nederlandse bioscopen.