Review: Sherlock Holmes

Media door Sara

Want Sherlock Holmes, is dat niet die detective uit die stoffige boekjes die bij opa op de studeerkamer liggen te vergaan? Die man met dat gekke hoedje en de pijp die met zijn beste vriend Watson misdaden oplost door middel van schijnbaar onbelangrijke aanwijzingen te volgen in het oude Londen van de 19e eeuw?

Ja, dat is waar. Maar deze Sherlock Holmes is een heel ander verhaal. Opa zal hem niet terug kennen. De jaren 2000 tot 2010 waren het decennium van de 'reboot': populaire en langlopende franchises zoals Batman en James Bond begonnen 'opnieuw' nadat de films al jaren een beetje in een slop zaten (vergelijk de Batman van George Clooney maar eens met die van Christian Bale). De avonturen van Holmes en Watson zijn al vaker verfilmd, maar zelden zo spectaculair als in deze versie van Guy Ritchie (van o.a Snatch en RocknRolla; je kent hem misschien ook als de ex-man van Madonna).

De grote zaak die in deze film door de detective opgelost moet worden draait om Lord Blackwood, een ter dood veroordeelde man die het door middel van zwarte magie voor elkaar krijgt uit zijn graf op te staan en heel Londen in paniek te brengen met zijn wereldheersersdrang. En het is uiteraard aan Holmes om deze engerd tegen te houden.

De film bevat een hoop gevechten, spectaculaire stunts en indrukwekkende explosies. Misschien niet echt iets wat je bij de originele verhalen zou verwachten. Het valt dan ook te betwisten of het wel echt goed past, misschien gaat de invloed van regisseurs zoals Michael Bay (van o.a. Transformers) op verhalen over oude helden ook erg ver.

Ik vind het zelf in ieder geval niet helemaal misplaatst. De explosies zorgen voor de nodige spanning en worden goed afgewisseld met momenten van inzicht en het nodige detectivewerk. Vooral aan het einde van de film is het duidelijk dat Sherlock een ongeëvenaarde detective is. En de film zit vol met humor. Veel humor. Deze Sherlock Holmes is ontzettend grappig, vooral samen met Watson: de twee kibbelen wat af alsof ze een oud getrouwd stel zijn en het is prachtig.

Robert Downey Jr. is geweldig gecast als Holmes. Knorrig, mopperig, eigenwijs en bijdehand, maar uiteraard wel een genie die de zaak aan het einde van de film netjes oplost. Hij is ook een verrassend goede vechter, hij gaat niet alleen met een vergrootglas achter de criminelen aan.

Downey Jr. wordt bijgestaan door Jude Law, die zijn partner en beste vriend John Watson speelt. Watson is een beetje het morale kompas in deze 19-eeuwse bromance, iemand die Holmes koste wat het kost op het rechte pad probeert te houden maar zelf ook vaak meegesleept wordt door het avontuur, ondanks het feit dat thuis een lieve verloofde (Mary) op hem zit te wachten.

Niet alleen Watson botert wat aan in de liefde: Holmes wordt geconfronteerd door Irene Adler: topcrimineel en de enige vrouw die Holmes echt ooit diep in het hart heeft kunnen raken. Het is niet helemaal duidelijk tijdens de film aan wiens kant Irene staat, tot het einde aan toe. Zoals Rachel McAdams (die je vast kent van Mean Girls of The Notebook), de actrice die Irene speelt, al zegt: "You never know if she's gonna kiss or kill you." Maar duidelijk is dat zij ook gevoelens voor Sherlock heeft.

Sherlock Holmes is een leuke en spannende film met mooie mannen, spanning, sensatie, humor, stoere vrouwen en meer dan een hint op een vervolg. Wat wil je nog meer? De perfecte film om heen te gaan met je vriendje, maar ook met een stel vriendinnen, of misschien toch, met opa.

Sherlock Holmes is vanaf donderdag 7 januari te zien in de Nederlandse bioscopen.