Interview Kathleen & Danny de Munk

Media door Dagmar

We kennen Kathleen natuurlijk allemaal als de voormalige zangeres van K3, maar wie is ze nu eigenlijk?
"Ze zeggen van mij dat ik wel een zotte doos ben. Ik neem alles niet zo serieus. Ik heb een heel groot relativeringsvermogen. Ik mag het leven dan wel bekijken door een roze bril, toch kan ik heel emotioneel zijn: er zijn een hoop dingen die mij kunnen raken!"

Hoe voelt het om je eerste soloalbum, Kathleen in Symfonie, te hebben uitgebracht?
"Ik ben echt heel erg trots op mijn album! Een droom die is uitgekomen. Al mijn lievelingsliedjes en de liedjes die ik vroeger zong als kind staan erop. En dat dan ook nog eens met een symfonisch orkest erbij!"

Op het album staat een duet met Danny de Munk: Dat Afgezaagde Zinnetje. Hoe zijn jij en Danny bij elkaar gekomen?
"Vanaf kinds af aan ben ik al fan van Ciske de Rat en vroeger was ik zelfs een beetje verliefd op hem... Maar nu niet meer hoor, haha. Ik ben echt vereerd dat Danny met me wilde zingen. Het nummer is ook mijn lievelingsliedje van het album. Ik vind onze stemmen heel mooi klinken samen. Het is zo verrassend en heel ingetogen gezongen, terwijl Danny heel groots kan zingen. Ik was erg onder de indruk van hem. Ik dacht: Hé die kan echt zingen! Nee, dat is een mopje."

Danny: "Kathleen heeft meerdere mooie nummers op de cd staan, dit is er slechts één van. Het repertoire dat ik meestal zing is het levenslied. Het nummer dat wij hebben gedaan, Dat Afgezaagde Zinnetje, is integer en klein."

Hoe is het album tot stand gekomen?
"Eigenlijk is het idee twee maanden geleden ontstaan. Er waren een paar liedjes die ik altijd al liep te zingen...  Het leek ons een leuk idee, ook voor de feestdagen, om daar iets mee te doen en dan met een symfonisch orkest erbij. Ik vind het echt fantastisch dat ik in die korte tijd een platenlabel (Sony, red.) heb gevonden dat me daarbij wilde helpen. Het was voor mij het ideale kerstcadeau, ik hoef niks anders meer onder de boom. Behalve dan een cd van Danny."

Danny: "Het is heel moeilijk en heel kostbaar om een heel mooi orkest bij elkaar te krijgen. Dus het is een heel dure productie. Dat gebeurt tegenwoordig ook eigenlijk zelden nog."

Was het niet even wennen om alleen de studio in te moeten duiken?
"Dit was helemaal anders. Bij K3 was er ook altijd een heel andere manier van werken: je zingt dan met z'n drieën en er worden allemaal aparte stukjes opgenomen. Nu mocht ik het hele liedje zingen en al mijn gevoel erin leggen. Het is echt mijn droom een album met zo'n mooi orkest... Tja, eenzaam? Ik heb met een fantastische producer mogen werken en ik ben zo goed begeleid. We hebben echt zitten lachen en grollen lopen maken, maar af en toe, bij bijvoorbeeld Roosje M'n Roosje, zaten we echt met een prop in onze keel. Want dat is zo'n pakkende tekst! K3... dat was tien jaar fantastisch en leuk en dit is iets nieuws: dit is mijn droom!"

Heb je nog steeds goed contact met de K3-leden?
"Jazeker, we kunnen het nog steeds goed met elkaar vinden. Uiteraard hebben we nu wel minder contact, want toen zagen en hoorden we elkaar elke dag. Maar zij zijn nu ook hartstikke druk bezig. Je kunt het een beetje vergelijken met een schoolvriendin van vroeger. Als je ze dan een paar keer per jaar ziet, is het weer als vanouds."

Vind je Josje een goede opvolgster?
"Ik vind dat Josje het heel goed doet en ik had me geen betere vervangster kunnen indenken. Ik ben ook zo blij dat ik nu geen schuldgevoel meer hoef te hebben. Als het toch niet goed was afgelopen met K3, dan had ik zoiets van: wat heb ik Karin en Kristel en al die kinderen aangedaan! Maar nu kan ik ze met een gerust hart loslaten en ervan genieten."

Wat is jouw volgende droom?
"Ik begin de kindjes een beetje te missen. Ik zie ze uiteraard nog wel veel. Laatst was ik in de supermarkt en dan komen ze naar je toe. Vroeger vond ik dat wel normaal, maar nu begin ik dat extra te waarderen. Je beseft dan wat je allemaal hebt gedaan voor die kinderen. We zijn al een beetje aan het brainstormen en er is mij gevraagd of ik een kinderprogramma wil maken. Dat is pas iets voor volgend jaar hoor, niet op korte termijn. Ik plan ook niet te strak: ik wil juist alle vrijheid hebben. Verder ga ik nog met Danny zingen: we zingen ook op elkaars concert. Ik heb nu het perfecte evenwicht tussen rust, thuis zijn, familie, vrienden, mama, de dieren en mijn carrière gevonden."

Ben je niet bang dat volwassen je niet serieus nemen?
"In alle eerlijkheid heb ik vanaf het moment dat ik besloot met K3 te stoppen al geweten dat het onmogelijk is om het succes dat we hadden te evenaren. Als ik het daarvoor zou doen, zou ik ook bij K3 moeten blijven. En dat maakt ook niet uit. Het klinkt dan weer zo onverschillig, maar ik kan er zelf niet van wakker liggen. Ik geloof in de goede loop van het leven: dat wat gebeurt moet ook gebeuren. Je moet van dag tot dag leven, want als je je zorgen moet maken over wat anderen van je vinden..."

Kathleen in Symfonie
Kathleen
EAN: 0886976120825
Prijs: 19,99 euro