R. Alsanea - De meiden van Riaad

Media door Joelle

In deze e-mail vertelt ze over de belevenissen van haar en haar vriendinnen: Qamra, Sadiem, Lamies en Michelle. De vier vrouwen verkeren in de Saoedische upperclass van Riaad, maar hebben het niet gemakkelijk. Aan de ene kant vertoeven ze vaak in het buitenland en willen ze meespelen met de wereld die ze in Sex and the City zien, aan de andere kant houden ze vast aan hun eigen culturele tradities. Dat in combinatie met de soms verstikkende cultuur in hun land levert een spanningsveld op. En dan zijn er ook nog de Saoedische mannen, die voor veel liefdesverdriet zorgen, maar tegelijk ook hun leven kleuren. Alle vier de meiden gaan op hun eigen manier om met de tradities van hun land en zoeken naar de ware liefde.

Zo trouwt Qamra als eerste van de vier vriendinnen, maar blijkt haar huwelijk niet zo sprookjesachtig te zijn als gedacht. Michelle begint zich steeds beperkter te voelen door de cultuur in haar land en besluit te vertrekken naar de Verenigde Staten, maar of dat al haar problemen laat oplossen? En Sadiem worstelt met het gemis van haar moeder, terwijl de druk op haar om een man te vinden en te trouwen steeds groter wordt.

De meiden van Riaad werd in Saoedi-Arabië na verschijning direct verboden door de regering en werd daarmee één van de populairste romans van het land. Mensen betalen een fortuin om het boek op de zwarte markt in handen te krijgen. Gelukkig is het voor ons in Nederland een stuk makkelijker om aan het debuut van Rajaa Alsanea te komen, en dat is maar goed ook, want het boek leest heerlijk weg. Rajaa Alsanea, opgegroeid in Riaad, hoopt met haar roman het publiek te laten zien dat achter de zwarte sluiers échte vrouwen schuilgaan, met dezelfde verlangens en gevoelens als vrouwen in het Westen. Haar boek toont hoe moeilijk het in de Arabische wereld is je over te geven aan de liefde, maar tegelijkertijd ook hoe mooi dat kan zijn. Tussen de regels door pik je heel wat mee van de Saoedische cultuur en merk je dat al die vrouwen onder die sluiers echt niet zo conservatief zijn als vaak wordt gedacht. Hou je van chicklit, maar wil je wel eens wat anders dan het liefdesverhaal van een New Yorkse, hard werkende twentysomething, dan is De meiden van Riaad perfect voor jou.

De meiden van Riaad
Rajaa Alsanea
ISBN: 9063055218
Prijs: 12,50 euro
Uitgeverij: Archipel