Ik was nog maar een kind

Media door Susanne

Het verhaal
In het boek Ik was nog maar een kind vertelt Isabelle haar levensverhaal. En dat is me nogal een leven. Deze jonge vrouw heeft ontzettend veel meegemaakt. Sinds ze een peuter is, wordt ze al misbruikt door haar vader. Eerst is het alleen wat gefriemel, maar al snel gaat haar vader 'all the way' met haar. Daarnaast wordt Isabelle vreselijk verwaarloosd. Moeder heeft geen zin om zich met haar bezig te houden, en vader heeft alleen maar tijd voor haar als moeder geen zin heeft in seks. Wanneer Isabelle een zusje krijgt wordt die al meteen bij haar gedumpt en als zesjarig meisje moet ze dus ook voor haar zorgen. Ondertussen gaat vader Renaud steeds verder. Hij laat haar niet alleen seks hebben met hem, maar ook met vreemden. Hij maakt een hoertje van de jonge Isabelle, die nog niet eens ongesteld is geweest. Het meisje raakt steeds verder ontspoort, en noodsignalen als stelen, roken, vechten en zelfs bedplassen worden door niemand opgevangen. Pas wanneer Isabelle bijna veertien is beseft ze dat haar leven, dat bestaat uit hele dagen groepsseks met vreemde mannen, echt niet normaal is. Ze komt in opstand, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Heel haar volwassen leven worstelt ze met haar verleden. Toch groeit ze op als een sterke vrouw. Isabelle richt de Association Internationale des Victimes de L'Inceste op en wordt door het tijdschrift Femme Actuele uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar 2007.

En?
Het verhaal is ontzettend indrukwekkend. Ik kan het bijna niet geloven dat dit echt gebeurd is. Tijdens het lezen moest ik het boek regelmatig even wegleggen omdat ik het allemaal te heftig vond. Ik vind het ontzettend moedig dat Isabelle dit allemaal op heeft durven schrijven. Toch vond ik het moeilijk om het boek helemaal uit te lezen. Isabelle heeft haar complete leven opgeschreven, echt alles. En dat is niet altijd even interessant om te lezen. Ontelbare keren beschrijft ze de moeilijke momenten in haar volwassen leven, telkens valt ze weer in het oude patroon van escort-dame. Op een gegeven moment weet ik het wel. Niets ten nadele van Isabelle, maar ik had er op een gegeven moment wel genoeg van. Het 206 pagina's tellende verhaal is naar mijn idee net wat te uitgebreid.

Toch is het boek zeker een aanrader. Dit is een verhaal dat verteld moet worden. Er moet meer aandacht komen voor incest, zodat het niet meer kan gebeuren.

Ik was nog maar een kind
Isabelle Aubrey

ISBN: 9089900934
Prijs: 18,95 euro
Uitgeverij: De Boekerij