Het Grote Inspiratie Doeboek

Media door Saar

Onlangs verscheen Het Grote Inspiratie Doeboek, het tastbare vervolg op Inspiratiepost.nl. Zal dit werk-, lees- en kijkboek ons kunnen helpen om in beweging te komen en te doen ontdekken wat nodig is om onze passies in de praktijk te brengen?

Gerdy Geersing en Inspiratiepost.nl
Inspiratiepost.nl is opgezet door organisatiepsycholoog Gerdy Geersing en bestaat sinds maart 2008. De website richt zich op mensen die op een andere, positieve manier bezig willen zijn met hun talent, motivatie en ontwikkeling. Aan de hand van vier Inspiratiedomeinen - Mensen, Dingen, Belevenissen en Kennis - ontdek je meer over wat jou inspireert.

Hoe kwam Het grote Inspiratie Doeboek tot stand?
Niet lang na de livegang van de website, kreeg Gerdy het idee van een werkboek waarmee je alle inspiratie die je opdoet op de site ook daadwerkelijk in de praktijk kunt brengen. Ze zag het al helemaal voor zich: een werkboek met de uitstraling van een vakantiedoeboek. Vrolijk, positief, verrassend en inspirerend, maar waar nodig ook methodisch en degelijk.

Wat vind je ín het boek?
Het boek is ingedeeld in vier stappen: na een inspiratieonderzoek, het maken van een 'wild plan' en een realiteitstoets, ga je aan de slag met de opzet van een actieplan en een to do list. Door middel van opdrachten en testjes kom je langzaam tot een concreet en overzichtelijk plan.

Wat vindt Ze?
Het Grote Inspiratie Doeboek is erg mooi vormgegeven, het doet denken aan het magazine FLOW, wat het een fijne 'Look-and-Feel' geeft. Maar ook - of hier júist - de inhoud is van belang natuurlijk. Gerdy's kindje steekt overzichtelijk in elkaar: iedere volgende stap is net wat serieuzer dan een vorige. Tussendoor vindt er regelmatig terugkoppeling plaats, in de vorm van de 'Rode Draad' waarmee iedere stap afgesloten wordt. Daarnaast is er veel ruimte voor achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over generatieverschillen, en creatieve opdrachten.

Ik word heel blij van dit boek, maar dat komt uiteindelijk meer door de vorm dan de inhoud. Terwijl ik het doorwerk merk ik dat het mij niet helemaal weet te 'pakken', al vind ik het lastig de vinger te leggen op wát het is dat er ontbreekt?

Door alle opdrachten - 'Maak een kijkdoos' - tussendoor verlies ik af en toe wat mijn eigenlijke doel is: het actieplan! Uiteraard is het goed om los te komen van je eigen denken, bijvoorbeeld door het maken van een stam- of vriendenboom of jezelf eens te vergelijken met je omgeving. Maar ik merk dat er onderdelen zijn die mij te veel afleiden; ik zou sommige pagina's eruit willen scheuren,  om ze samen te voegen, zodat ik kan 'doorpakken'- ja, dát is het! De passieportretten en achtergrondverhalen voegen - zoals nu weergegeven - voor mij vrij weinig toe. Aangezien het boek op deze manier het midden houdt tussen een 'methodisch werkboek' en een 'gezellig koffietafeltijdschrift' is het lastig om jezelf bij de les te houden. Dat is jammer, want het boek is een ideaal startpunt voor een grondig 'zelfonderzoek'.

Handig aan het stappenplan is dat je zelf kunt kiezen of je het boek van begin tot eind doorwerkt, of slechts met één deel aan de slag gaat. Wat je ook verkiest: onthoud dat het hier om meer dan 'plaatje-praatje' gaat, als je echt serieus in beweging wilt komen zul je - hoe paradoxaal dat ook klinkt - goed moeten gaan zitten.

Hoe word ik de trotse bezitter van dit boek?
Het grote Inspiratie Doeboek is verkrijgbaar in de boekhandel, een voorproefje vind je op inspiratiedoeboek.nl. Ook kun je daar de inspiratiekaarten die je achterin het boek vindt downloaden, mocht je het zonde vinden deze uit te knippen.

Het Grote Inspiratie Doeboek
Gerdy Geersing
ISBN: 949029201X
Prijs: 24,50
Uitgeverij: Ef & Ef In Boeken