Hou je aan de dresscode!

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Natuurlijk draag je met Kerst bij je ouders, je schoonouders of je vrienden een leuk jurkje of een jeans met een feestelijke top. Kerst is een gezellig feest en je moet je fijn voelen in de kleding die je draagt. Gewoon jezelf zijn dus, maar met een beetje extra. Jij met een strik eromheen. Toch bestaat er de kans dat je op de deurmat of in je Inbox een uitnodiging vindt voor een superchique kerstgala of een O&N-feest. Mét een dresscode. Dilemma's, want wat houdt die dresscode nou eigenlijk in? Je wilt niet overdressed op een feest aankomen, maar al helemaal niet underdressed.

Daarom hier onder de meest voorkomende dresscodes en bijbehorende tips. Te gebruiken voor de hele maand december, maar natuurlijk ook voor alle 'dresscode gewenste feestjes' tijdens de rest van het jaar.

White tie
White tie is de meest chique dresscode die je tegen kunt komen op een uitnodiging. White tie houdt voor de dames in dat ze verwacht worden in een lange feestelijke avondjurk met een groot decolleté en lange handschoenen. De jurk moet dus echt tot de grond komen. Met het grote decolleté wordt bedoeld dat de hals niet gesloten mag zijn. De onderkant van de jurk is namelijk al lang en gekleed, dus aan de bovenzijde mag wat huid gezien worden. Het haar is opgestoken en je kunt eventueel een tiara opzetten. Andere sieraden zijn diamanten en edelstenen, goede neppers mogen ook, maar een horloge is not done.
* De heren dragen een jacquet met witte strik, vest en shirt.

Tip
Voor de meest geweldige avondjurken kun je kijken bij Laura Dols in Amsterdam. Laura Dols is gespecialiseerd in kleding uit de jaren '50, maar ook nu kunnen de jurken nog. Ze hebben er van alles: van enorme verenjurken tot prachtige satijnen en velours avondjaponnen. Je zult in ieder geval niemand in dezelfde jurk tegenkomen. En dat is al één zorg minder.

Black tie
Black tie is de meest bekende dresscode. Voor de dames geldt dat zowel een korte als een lange avondjurk kan. Eventueel is zelfs een lange rok een optie. Ook hier draag je lange handschoenen, maar een klein decolleté. Mooie hoge hakken eronder en je bent klaar. Vergeet niet dat je niet met een enorme boodschappentas kan verschijnen. Een klein tasje aan de arm of een clutch onder de arm of in de hand is hier het meest geschikt. Als jasje voor buiten kun je kiezen voor een cape of een stola om je schouders.
* Van de heren wordt verwacht dat ze een smoking dragen.

Tip
Clutches kun je tegenwoordig overal vinden. Een clutch is een tasje zonder hengsel en te vergelijken met een enveloppe. Het is naast een chique avondtas ook een leuke tas voor een avondje 'gewoon' stappen. Als je besluit er één aan te schaffen, sla dan 2 vliegen in 1 klap en koop een clutch die je vaker gaat gebruiken.

Avondkleding
De dresscode avondkleding is niet heel verschillend van die van Black tie. Een lange of een korte avondjurk is de meest voorkomende kleding. Het grote verschil is de fashion factor van deze dresscode. Waar Black tie een vrij klassieke kledingkeuze verwacht, kun je in avondkleding kiezen voor een meer high fashion jurk. Printjes, pailletten en sprekende kleuren kunnen hier wel. Wel gekleed, maar heel feestelijk. Je kunt je jurk in dit geval dus ook kopen bij de H&M of Zara. Hier hebben ze vaak net iets hippere avondjurken.
* De heren hebben de keus uit een rokkostuum of een smoking.

Tip
Heb je iets meer tijd dan de gewoonlijke lastminute H&M-aankoop, neem dan eens een kijkje op asos.com. Bij Asos verkopen ze hele chique jurken die een enorme fashion factor hebben. Vooral de pailletten en verschillende kleuren maken deze webshop de moeite waard.

Cocktail
Voor de dames de leukste dresscode. Uitpakken mag! Een kort jurkje of rokje wordt wel verwacht, maar verder zijn er geen grenzen. Geniet er dus van en laat je inspireren. De jurk mag iedere denkbare kleur hebben, zolang deze maar modisch verantwoord en feestelijk is. Accessoires zijn erg belangrijk voor een cocktailoutfit. Ook hier kleine tassen en mooie sieraden. Je hoge hakken moeten passen bij de jurk. Probeer ze bijvoorbeeld in dezelfde tint te kiezen als je tasje. Mocht het feest buiten plaatsvinden dan mag je zelfs een hoed opzetten. Durf!
* Heren gaan gekleed in strak zwart pak en wit overhemd. Een das mag, maar het is belangrijk dat de outfit er hip en goed gesneden uitziet, liefst met manchetknopen.

Tip
Informeer bij de gastvrouw of -heer of het cocktail anno nu is, of dat je je ook mag laten inspireren door bijvoorbeeld de jaren '20. Is het antwoord ja, pak dan nog grootser uit. Veren in het haar en parels rond de nek, rode lippen en kanten haarbandjes. Deze roerige periode kan een grote inspiratiebron zijn.

Tenue de ville
Tenue de ville betekent letterlijk 'stadskleding'. Dat wil zeggen: nette kleding voor overdag. Het is dus geen avondkleding. Deze dresscode staat dus alleen op uitnodigingen voor feestjes overdag. Voor dames: een mantelpakje of een geklede jurk, met panty of kousen. Blote benen zijn niet gewenst... Ook hier kun je eventueel voor een hoed kiezen. Ook een broek in plaats van een rok is toegestaan.
* Voor heren een net pak, eventueel driedelig, donkerblauw of grijs, met overhemd en das, zwarte schoenen en donkere sokken. Een bruin pak kan niet.

Tip
Is het je allemaal een beetje te braaf, dan kun je ook kiezen voor een jasje in een andere kleur dan zwart, of met een glimmertje in de stof. En met felgekleurde hakken, bijvoorbeeld rood, kun je deze dresscode ook wat meer pit geven.

Tot slot nog een paar puntjes op de i:

  • Vergeet niet je lange handschoenen uit te doen als je eet.
  • Hoge hakken zijn hakken van minimaal vijf centimeter. Tien is nog beter.
  • Let op bij huidskleurige panty's: niet te licht, maar ook vooral niet te donker. De kleur moet echt wegvallen op je huid.
  • Klaar met je kleding? Vergeet dan niet je haar en make-up. Deze mag zwaarder zijn dan overdag. De algemene regel is: zware oogmake-up, lichte mond en visa versa.
  • En ten alle tijden: wees jezelf. Probeer binnen de dresscode je eigen weg te vinden. Niets is erger dan je de hele avond ongemakkelijk te voelen in je jurk. Je kunt, als je denkt dat het gepast is, als dame best eens een vrouwelijke smoking aantrekken. Super sexy!