CD: John Mayer - Battle Studies

Media door Sara

John Mayer werd wereldberoemd met liedjes als Why Georgia, Your Body Is A Wonderland en Gravity. Heerlijke popsongs die zelfs het meest versteende hart diep van binnen raken en bovendien erg sensueel kunnen zijn. Echte slaapkamermuziek dus.

John Mayers muziek bevindt zich bijna altijd in die rare, ontkennende fase van een break-up: je houdt nog steeds van degene die je heeft verlaten, maar bent er ook verward, vermoeid en boos over. "I don't remember you looking any better, but then again I don't remember you," zo zingt hij.

Half of My Heart (een duet met Taylor Swift, erg mooi), mijn favoriete nummer van het album, gaat daar ook over: ergens weet hij dat de liefde over is en dat hij verder moet gaan, maar ergens wil hij dat ook helemaal niet. En zo is John een beetje de koning van de ludduvuddu-muziek. Niet zo gek ook, als je naar de titels van zijn liedjes kijkt: All We Ever Do Is Say Goodbye, Heartbreak Warfare en Friends, Lovers or Nothing.

Maar tussen zijn laatste album en deze nieuwe in kwam John steeds meer in het nieuws. Niet zozeer vanwege zijn muzikale talenten, maar meer vanwege zijn escapades in Hollywood. Zo was hij het on-again off-again vriendje van Jennifer Aniston en verslond hij vele andere dames. Het wordt dan af en toe moeilijk zijn liedjes over gebroken harten nog serieus te nemen. Is hij niet degene die al deze meisjes dumpt? Of meent hij wat hij zingt en ligt het allemaal toch niet aan hem?

Ach ja. Schuif die twijfels opzij en je hebt wel een mooie zwijmelplaat voor je liggen. Vooral heel erg fijn om naar te luisteren op een regenachtige herfstdag. En dan niet als achtergrondmuziek, maar met koptelefoon op en ogen dicht. Dat is zeker genieten.

John Mayer is en blijft een geweldige muzikant. Niet voor niets werd hij gevraagd om Human Nature te spelen tijdens het herdenkingsconcert voor Michael Jackson afgelopen zomer (bekijk hier het filmpje). Zijn gitaarspel is heerlijk om naar te luisteren. Het album speelt een beetje met country-invloeden, meer dan ooit tevoren (want John is daar nooit vies van geweest), maar wel op een erg poppy manier. Bijna funky zelfs: zoals op het liedje Crossroads. Weer heel iets anders, maar toch niet te ver van zijn eigen stijl af.

De cd is vooral fijn om te luisteren als je kampt met een gebroken hartje. Het voelt ergens juist wel goed, dat deze vent die Rachel van Friends had maar ook weer heeft verloren, precies dezelfde miserabele gevoelens ervaart als jij, ik en iedereen om ons heen. Dan voel je je weer wat beter en zet je de cd gewoon nog een keertje aan.

Battle Studies
John Mayer

EAN: 0886975308729
Prijs: 14,99