Svea Ersson - Alleen Eva

Media door Krista

Het verhaal
Eva is een vrouw van 32 jaar oud en is getrouwd met Frank, een psychiater. Samen met haar twee puberende stiefkinderen Reinoud en Samantha lijken ze een gelukkig gezin. Eva heeft een parttime baan, zorgt voor haar bejaarde overbuurvrouw mevrouw Vierbergen en vermaakt zich verder prima thuis. Al vrij snel wordt duidelijk dat schijn bedriegt, Eva heeft namelijk een vreselijk verleden waar ze een dissociatieve identiteitsstoornis aan heeft overgehouden. Als kind heeft ze iets vreselijks meemaakt, wat voor haar niet te dragen was, daardoor heeft ze haar persoonlijkheid opgesplitst in deeltjes: alters. De traumatische gebeurtenis wordt verdeeld over deze alters zodat ze het niet in één keer hoeft te verwerken. Elke alter heeft een deel van het verhaal. Het is een soort overlevingsmechanisme, een ontsnapping uit de realiteit. Eva heeft hier al jarenlang last van, maar de laatste tijd gaat het aardig. De black-outs die bij deze stoornis horen zijn al een tijd niet voorgekomen. Helaas blijft dit niet altijd zo, elke heftige gebeurtenis kan een trigger vormen tot het ontstaan van zo'n black-out waarin een alter haar lichaam en geest overneemt en Eva geen controle meer heeft over haar daden.

De dag dat Eva de eerste enveloppe met daarin een dreigbrief krijgt, is de dag dat haar leven uit elkaar begint te vallen. Mevrouw Vierbergen komt om bij een brand, ze begint te twijfelen aan haar huwelijk en aan zichzelf. Zelfs nadat ze naar Zweden 'vlucht' waar ze van haar bejaarde overbuurvrouw een huis erft, blijven de brieven komen.

In Zweden ontmoet ze iemand die haar leven op zijn kop zet en begint ze eindelijk weer te genieten. Haar ogen worden geopend en ze wordt gedwongen haar leven in Nederland te analyseren. Wil ze nog leven zoals ze dat altijd heeft gedaan? Maakt Frank haar wel echt gelukkig? Eenmaal weer terug thuis gaat alles van kwaad tot erger en Eva lijkt steeds dieper en dieper te zinken in alle gebeurtenissen. Dit alles komt tot ontploffing in een overweldigende climax.

En?
Alleen Eva is een verschrikkelijk spannend boek, ik heb echt op het puntje van mijn stoel gezeten. Vooral de tweede verhaallijn, die ik nu niet ga verklappen, is echt geweldig. Wie is dat? Waarom weet hij zo veel? Het boek is levendig geschreven en als je net als ik beeldend ingesteld bent, dan zie je alles voor je. Ik ben diep onder de indruk van Alleen Eva.

Alleen Eva
Svea Ersson

ISBN-nummer: 9074274293
Prijs: 14,95
Uitgeverij: Verbum Crime