Hairspray: niemand stopt de beat!

Vrije tijd door Jet

Veel mensen zullen de film Hairspray (met o.a. Zac Efron en John Travolta) wel gezien hebben. Zelf ben ik niet bijster enthousiast over die film, maar toen ik voor Ze.nl een bezoekje mocht brengen aan de musical liet ik dat natuurlijk niet aan me voorbij gaan. Zeker omdat we eerder natuurlijk al leukie Jim Bakkum hadden geinterviewd en ik erg benieuwd was naar zijn prestaties! Zonder verwachtingen nam ik plaats in de zaal en liet ik alles over me heen komen...

Het verhaal
Welcome to the sixties! De tijd van glitterjurken, hoge kapsels en haarlak, heel veel haarlak. Maak kennis met het gezellige, dikke meisje Tracy Turnblad. Zij leeft met haar ouders en haar beste vriendinnetje Penny een heerlijk onbezorgd leventje. Maar Tracy wil meer: ze droomt ervan om op de televisie door te breken als danseres in de populaire Corny Collins Show. In dit tv-programma laten knappe, slanke, getalenteerde en vooral blanke kids de nieuwste en hipste danspasjes zien. Tracy is tot over haar oren verliefd op de knappe Link Larkin: de ster van de show.

Eén keer per maand is het in de Corny Collins Show 'negerdag'. Nee, het Baltimore van de jaren '60 is geen pretje voor donkere mensen; er is enorm veel discriminatie en integratie is voor veel mensen nog een vies woord. Tracy heeft hier totaal geen last van en wordt al snel dikke vrienden met de swingende Seaweed en zijn vrienden. Hij leert haar de beste moves en dat blijft niet onopgemerkt...

Corny Collins himself kiest Tracy uit om in zijn show te dansen. Dit tot ongenoegen van Velma en Amber von Tussle, die geen dikke mensen in 'hun' show tolereren en 'negerdag' al één dag te veel vinden. Het mollige meisje snapt niets van het feit dat blanken en zwarten niet gewoon samen mogen dansen in de show en wil daar verandering in brengen. In haar eentje weet ze een ware revolutie te veroorzaken in de suffige stad Baltimore en strijdt ze voor gelijke rechten. Maar weet ze de anderen ook te overtuigen?

En?
V&V Entertainment van producent Albert Verlinde is er voor 100% in geslaagd een geweldige musical neer te zetten: Hairspray is van begin tot eind één groot feest! En alles draagt daaraan bij: het suikerzoete retro decor in vrolijke kleurtjes, de geweldige outfits in sixties-style, de swingende liedjes en de steengoede cast.

Nog nooit eerder heb ik een musical gezien waarin de rollen zo leuk/goed/grappig vertolkt werden. De gehele cast van Hairspray verdient daarom ook een GROOT compliment!


Jim Bakkum is met zijn knappe koppie perfect gecast als meisjesidool Link Larkin en hij weet de rol perfect neer te zetten. Met een zelfingenomen, arrogante blik en een klein hartje weet hij iedereen in de zaal (en dan vooral de meisjes en vrouwen) voor zich te winnen.

Iemand anders die er echt uitspringt is Penny Pingleton, gespeeld door de voor mij nog onbekende Cindy Bell. Met haar nerderige, sullige look en acties krijgt ze iedereen aan het lachen, maar als ze begint te zingen krijgt ze juist iedereen stil: wat een stem!

Maar wie echt voor de komische noot in het stuk zorgt, is natuurlijk Arjan Ederveen als zwaarlijvige huisvrouw Edna Turnblad. Het is natuurlijk al hilarisch om Arjan verkleed als vrouw met gigantische borsten te zien, maar hij speelt de rol ook vol overtuiging. Arjan heeft er zelf duidelijk ontzettend veel lol in en laat zich helemaal gaan, ook al kan hij niet echt zingen. Vooral de romantische scène met manlief Wilbur Turnblad (die trouwens ook waanzinnig gespeeld wordt door Dick Cohen) zorgt voor tranen van het lachen.

Hulde aan soulmama Motormouth Maybelle (Joanne Telesford) die je kippenvel geeft met haar mooie stem, Corny Collins (Marcel Visser) met zijn all American smile en Velma Von Tussle (Ellis van Laarhoven) als de ultieme bitch.

En dan de hoofdrolspeelster van het stuk: Tracy Turnblad gespeeld door de pas 21-jarige Esmée van Kampen. Vond ik Tracy in de film nogal irritant, had Esmée mij vanaf het eerste liedje al in haar greep. Wat straalt dit meisje veel warmte en positiviteit uit. Letterlijk en figuurlijk een groot talent!

Dus...
Hairspray kan heel terecht de feel good musical van het jaar genoemd worden. Voel jij jezelf de laatste tijd een beetje blue? Dan krijg je het volgende recept van dokter Jet: koop NU een kaartje voor Hairspray en laat je injecteren met een flinke dosis vrolijkheid. Enne... vergeet niet je haar goed te doen!

Hairspray is nu te zien in verschillende theaters door heel Nederland. Kijk verder voor meer informatie over Hairspray en de speeldata.

Foto's: Roy Beusker