DVD: City of Ember

Media door Redactie Ze.nl

Wie?
Met Tom Hanks als producer en Gil Kenan (Monster House) als regisseur waren mijn verwachtingen bij City of Ember hoog. Ook het gegeven dat The Chronicles of Narnia door dezelfde makers was gecreëerd én het feit dat Tim Robbins en Bill Muray belangrijke rollen zouden vervullen, maakte mij zeer nieuwsgierig. City of Ember bracht mij direct terug naar de jaren tachtig: een spannende avonturenfilm met science fiction-invloeden en een vleugje fantasie. Spontaan kreeg ik flashbacks naar films als The Goonies, waarin een groepje kinderen een schatkaart vindt en vervolgens in een reeks spannende avonturen verwikkeld raakt.

Het verhaal
Ook in City of Ember staat de vindingrijkheid van een aantal kinderen centraal. Hun stad bevindt zich op een letterlijk duister plekje op aarde. Licht wordt gecreëerd door onnoemlijk veel lampjes waar een ongelooflijk krachtige elektriciteitscentrale voor nodig is. Al generaties lang wonen de inwoners van City of Ember probleemloos en in volledige harmonie op deze wijze. Wanneer de generator van de stad kuren krijgt, wordt de wanhoop onder de bewoners groot en staat hun toekomst op het spel. Dan ontdekt Lina Mayfleet een oud kistje met raadselachtige aanwijzingen. Samen met Doon Harrow ontrafelt zij de aanwijzingen die het kistje geeft om de verlichte stad te verlaten. Ze komen steeds meer te weten over de geschiedenis van hun stad en over de wereld daarbuiten waarvan niemand wist dat die überhaupt bestond.

En?
The Goonies bracht me destijds meteen in het avontuur. De spannende gebeurtenissen in City of Ember komen weliswaar iets trager op gang, maar de wonderbaarlijke setting en de bijzondere special effects maken dat gemis zeker goed: je waant je gelijk in een sprookjesachtige wereld, met Bill Murray als vieze, vadsige, egoïstische burgemeester.

Conclusie
Het is ontzettend jammer dat City of Ember niet zo veel publiciteit heeft gekregen als The Chronicles of Narnia, want de eerstgenoemde doet zeker niet onder voor de grote publiekstrekker. City of Ember is een heerlijke familiefilm: geweldig voor kinderen en nostalgisch voor volwassenen.

City of Ember
Regie: Gil Kenan
EAN: 5051888033326
Prijs: 16,99 Euro